Ar šuniuko laimė – žaislų kiekyje?

2019 Birželis 21 d.

 

Kai renkamės būsimąjį augintinį, kai jį socializuojame, kai mokome svarbiausių taisyklių, kai slaugome susirgusį ir dar galėtume išvardyti dešimtis „kai“, vis tiek kalbame apie žmogaus – šuniuko šeimininko atsakomybę. Tad ko reikia, kad mažasis augintinis patirtų laimingą šuniukystę, o jo žmogus jaustųsi padaręs viską ir net daugiau?..

Kad šuo nugyventų visavertį, ilgą gyvenimą, nuo pirmųjų dienų būtina rūpintis jo sveikata. Svarbu laiku skiepyti ir apsaugoti savo augintinį nuo vidaus ir išorės parazitų.

Dar prieš sukergiant kalytę jai būtinai duodama vaistų nuo vidaus parazitų. Gimus šuniukams, 21-ą dieną po gimimo, jie gauna vaistukų nuo kirmėlių. Po dar kartą kas 10 dienų šuniukams skiriami vaistai nuo vidaus parazitų (tik skyrus atitinkamą kursą vaistų nuo vidaus parazitų gali būti skiepijami). Tikslios pirmųjų skiepų datos nėra, nes tai priklauso nuo vakcinos, bet paprastai skiepijama 6-12-tą gyvenimo savaitę. Ir nors pripažįstama, kad Lietuvoje pasiutligė suvaldyta, nustojus nuo jos skiepyti, ši ir žmonėms, ir gyvūnams pavojinga liga gali sugrįžti.

Kuo šerti mažąjį augintinį, geriau tartis su šuniuko veisėju, veterinarijos gydytoju, konsultuotis su zoologijos prekių parduotuvių specialistais. Šuniuką reikia šerti visaverčiu ėdalu, atitinkančiu jo amžių, veislę, energijos bei kt. poreikius.

Maži šuniukai šeriami 3-4 kartus, o suaugę – 2 kartus per dieną. Nepaprastai svarbu, o ypač šeriant sausu ėdalu, kad gyvūnas visada turėtų šviežio vandens.

Kad šuo įprastų prie higienos procedūrų ir vėliau nebijotų nei apžiūros veterinarijos gydykloje, nei kitur, nuo pirmųjų dienų pratinamas apžiūrėti ausytes, dantis, letenų tarpupirščius, pratinamas prie šepečių ir šukų. Taip pat šuniuko neturi gąsdinti letenų ar papilvės plovimas, maudymas. Kaip dažnai maudyti, priklauso nuo kailio struktūros ir kt. dalykų – tarkitės su veislės žinovais, rinkitės kokybišką kosmetiką, puoselėkite šuns odą ir kailį.

Šuo turi įprasti miegoti ir ilsėtis savo vietoje. Jei anksti įpratinsite prie nuolatinės vietos, jis jausis saugiau, lengviau galėsite jį sudrausminti, įpratinsite laikytis taisyklių.

Dar svarbiau nei sveikatos priežiūra ar mityba yra šuniuko socializacija bei mokymas. Atsakingi veisėjai socializaciją pradeda šunų veislyne, tam įsirengia visą „aikštyną“, susikuria metodiką. Įsiklausykite į veisėjo rekomendacijas ir tęskit jo pradėtą darbą. Šunelis turi pažinti pasaulį, pajusti ir suvokti, koks jis įvairus, o kartais ir nenuspėjamas. Pažinti kvapus, garsus, reiškinius – įprasti tinkamai į viską reaguoti.

Šuniuko laimė ne žaislų kiekyje, o kaip su šiais žaislais jis mokomas žaisti, kaip ir kiek žaidimuose dalyvauja žmogus ir ko jį moko.

Kartais manoma, kad šuniui pakanka mokėti 5 pagrindines komandas: „Ateik“, „Greta“, „Sėsk“, „Lauk“, „Gulėk“. Bet juk šuo yra vienas protingiausių ir socialiausių gyvūnų – neapsiribokite vien šiomis komandomis, suteikite šuniui galimybę auginti ne tik raumenis, bet ir protą. Kuo daugiau jis mokės ir kuo labiau pažins pasaulį, tuo saugesnis bei laimingesnis jausis. O tuomet ramus ir pasitikintis jausitės ir jūs.

Tam gali pasitarnauti šuniukų darželiai, dresūros mokyklos, bendraminčių šunininkų susitikimai. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau ne pirmi metai veikia „Atsakingo šeimininko akademija“, kur esami ar būsimi šunų šeimininkai, lankydami nemokamas paskaitas, įgyja reikalingų žinių. Akademijos veiklą, pasitelkęs įvairių sričių specialistus ir kinologijos savanorius, koordinuoja Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras.

Labai naudinga rasti šunų sporto šaką ar kokią nors kitą veiklą, kur jūsų augintinis jaustųsi kaip žuvis vandenyje. „Įdarbinęs“ savo instinktus jis bus laimingiausias šuo pasaulyje. Be abejo, šeimininkas turi išmanyti, kokiu tikslu ši šunų veislė buvo išveista, kokie instinktai (ganymas, sargavimas, grobio persekiojimas, pėdsekystė ir pan.) valdo jo augintinį.

Atsakingam šeimininkui turbūt nereikia priminti, kad jo augintinis turi būti paženklintas integriniu grandynu (mikročipas), kad lauke, žmonių susibūrimo vietose, turi būti vedžiojamas su pavadėliu, netrikdyti viešosios tvarkos. Ir turbūt tikrai nereikia priminti, kas yra penkios gyvūnų laisvės. 

Andriaus Matvejevo nuotr.