Atėjo žiema: rūpinkimės savo augintinių sveikata ir gerove

2022 Gruodis 1 d.

 

Gruodžio mėnesį žiema tik įsibėgėja. Ateityje bus dar daug nuostabių žiemos dienų su maloniai nuteikiančiu šaltuku ir gausybe sniego. Žmonės skirtingai reaguoja į žiemą. Kai kurie mėgaujasi žiemos malonumais, kiti labiau linkę ilgus žiemos vakarus praleisti namuose, jaukiai įsitaisę fotelyje. Nors ir kaip būtų, jeigu turite šunį, negalite iš jo atimti ilgų pasivaikščiojimų.

Jeigu lauke šalta, pati svarbiausia taisyklė, kurios siūlome laikytis bet kuriuo metų laiku – aktyviai judėti! Tiesą sakant, dauguma sveikų šunų, kurie dar nėra senyvo amžiaus, puikiai jaučiasi šaltuoju žiemos periodu ir visiškai nėra būtinybės juos rengti šuniškais drabužiais.

Kiek laiko praleisti lauke?

Gamta gerai pasirūpino mūsų augintiniais – net jų pėdučių pagalvėlių temperatūra yra šiek tiek didesnė nei viso kūno. Hipotermija gali grėsti tik mažiems šuniukams, pagyvenusiems, mažų ir nykštukinių veislių šunims. Todėl su šiais augintiniais rekomenduojame sutrumpinti pasivaikščiojimo laiką, o esant stipriam šalčiui, apsiriboti tik trumpu išėjimu į lauką.

Su sveikais, judriais gyvūnais galite vaikščioti beveik be jokių apribojimų, bet vis dėlto atidžiai stebėkite augintinį ir, pasireiškus pirmiesiems peršalimo požymiams (dreba, kilnoja kojas, tupiasi, gula ant sniego), nedelsdami grįžkite namo ir, pageidautina, bėgte, kad šuo sušiltų. Žiemą oras gali būti kaprizingas: žvarbų šaltį keičia atlydys, plikledis. Miestų šaligatviai ir gatvės barstomi druska ir kitais, augintinių sveikatai gana pavojingais mišiniais. Chemikalai graužia šunų letenėlių odą, sukelia didelį skausmą. Gyvūnas laižo letenas ir tuomet reagentai patenka į organizmą – šuo gali sunkiai apsinuodyti.

Kaip apsaugoti savo augintinius?

Jeigu mažą šunį iki pasivaikščiojimo vietos jūs galite nunešti, tai didelių veislių šunims teks nueiti patiems, todėl būtent jie kenčia labiausiai. Jeigu kieme nuo ištirpusio ledo – „košė“, reagentai jau atliko savo darbą ir jūsų užduotis kuo greičiau nuvesti šunį ten, kur švarus sniegas, ir pavedžioti, kad pėdutės nusivalytų į sniegą. Jeigu matote, kad reagentai ką tik išberti, įveikite atstumą iki pasivaikščiojimo vietos bėgte, kol šuns letenos sausos – granulės paprasčiausiai nubyrės.

Žiemos pasivaikščiojimams su šunimis galima įsigyti specialią avalynę, tačiau parinkti tinkamus batukus labai sudėtinga. Net jeigu parduotuvėje jums atrodys, kad viskas gerai, tai dar nereiškia, kad aktyviai judant, avalynė nenukris, o ją dėvint, nesukels šuniui nepatogumų. Šunų pėdos ir kojos yra tokios, kad avalynei nėra už ko „laikytis“, pėda per daug trumpa ir siaura, o vienintelis būdas pritvirtinti šunišką batuką – stipriai užveržti leteną, kas, žinoma, sukelia diskomfortą. Tai gali sukelti kraujo apytakos sutrikimus ar traumas judant, juk letena nutirpsta ir šuniui sunku judėti.

Būkite atidūs vaikščiodami su savo augintiniais užsnigtais takais – šuo gali persipjauti leteną į ledo briauną arba kraštą, kuomet ledas neatlaikys jūsų augintinio svorio. Grįžę namo atidžiai apžiūrėkite letenų pagalvėles – šaltyje audinių jautrumas mažėja: gyvūnas gali persirėžti leteną užmynęs ant stiklo.

Daugelio šunų tarpupirščiuose auga ilgas, tankus kailis. Esant stipriam šalčiui, prie jo prilimpa ledo gabalėlių. Todėl būtina atidžiau prižiūrėti tarpupirščius, iškirpti kailio kuokštelius. Sušalę ledo gabalėliai trukdo šuniui judėti, bet tuo pačiu metu šis kailis saugo letenas nuo chemikalų, kurie papuola tik ant nedidelio pagalvėlių ploto, padengto itin storu, nejautriu epidermio sluoksniu ir nepasiekia jautrios, plonos tarpupirščių odos.

Žiemą pasikeičia ne tik šuns kailio struktūra, bet taip pat gyvūnai lengviau priauga svorio. Tai normali organizmo reakcija, siekiant padidinti riebalinį sluoksnį, kad gyvūnui būtų šilčiau. Kadangi naminiai gyvūnai savarankiškai negali reguliuoti savo mitybos, rekomenduojama žiemą ¼ padidinti duodamo maisto normą. Tai padės jūsų augintiniui šaltuoju metų laiku jaustis geriau.

Neleiskite šuniui bėgioti tarp vaikų, važinėjančių rogutėmis, čiuožiančių snieglentėmis ar pačiūžomis – aštrūs rogučių kraštai ar pačiūžų ašmenys gali sužaloti augintinį.

• Jeigu jūsų šuo bijo petardų, fejerverkų arba kitų stiprių garsų, nepaleiskite jo nuo pavadėlio net ir tuomet, jeigu šventės jau baigėsi.

• Esant stipriam šalčiui, šunį vedžiokite tik su odiniu arba nailoniniu pavadėliu.

• Nupirkite šuniui šviesą atspindintį pavadėlį, antkaklį arba kombinezoną.

• Ruošdamiesi pasivaikščioti su šunimi, galvokite ne tik apie savo augintinį – jūs taip apsirenkite šiltai ir patogiai.

Svetlanos Valouevos tekstas ir nuotr.

Show Class. Šunų hendlingas, dresūra ir fitnesas.