Chemikalais apdoroti laukai pavojingi šunims

2020 Gegužė 7 d.

 

Artėjant šiltajam metų laikui šunų mylėtojai jau įprato iš anksto pasirūpinti augintinių apsauga nuo išorės parazitų, saugoti nuo perkaitimo, nuodingų gyvių įgėlimų, apsinuodijimo nešvariu vandeniu ar maistu.

Tačiau mažai kam šauna į galvą, kad augintiniui gali pakenkti paprasčiausias pasilakstymas žaliuojančiose pievose, ūkininkų laukuose.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Tufts universitete (Tufts University School of Veterinary Medicine, Masačiusetsas) veterinarijos mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad šunys ir gamtoje gali apsinuodyti pavojingais chemikalais.

Paaiškėjo, jog chemikalai, kuriais naikinamos piktžolės (herbicidai) ir priemonės, skirtos kovoti su kenkėjais, parazitais ir piktžolėmis (pesticidai), gali sukelti gyvūnams ne tik apsinuodijimą, bet ir vėžinius susirgimus.

Pavojingos medžiagos į šuns organizmą gali patekti jų palaižius ar prarijus, per kvėpavimo takus arba gyvūnui gulinėjant, voliojantis pievoje. Tai ypač pavojinga jauniems, mažiems šuniukams, mėgstantiems viską ragauti, tyrinėti.

Nuodingų cheminių medžiagų mokslininkai rado ne tik ant chemikalais apdorotų pasėlių, bet ir ant netoliese augusių augalų. Ir nors gamtosaugos potvarkiai bei reikalavimai ūkininkams tampa vis griežtesni, šunų mylėtojams patartina rinktis atokesnes nuo intensyvaus ūkininkavimo vietas. 

Informacijos šaltinis: http://thinkaboutnow.com/2017/06/studies-link-canine-cancers-to-lawn-chemicals

Rolando Basakirsko nuotr.