Draugiška gamtai ir gyvūnams „Coliukė“

2017 Birželis 29 d.

 

Šią vasarą Vilniaus lopšelis – darželis „Coliukė“ (A.Kojelavičiaus g. 298) pasitiko atnaujinęs edukacines lauko erdves. Jaukioje, didelėje teritorijoje iš tolo matyti pažintiniai edukaciniai stendai su aikštelių planais, Naujosios Vilnios įžymiomis vietomis, pačių pasigaminti labirintai. Čia net yra sensorinis takelis mažoms pėdutėms masažuoti.

Vaikai ir visa darželio bendruomenė draugiški gamtai bei gyvūnams. „Coliukės“ darže jau užderėjo salotos, krapai, svogūnai, o mažieji kasdien gali stebėti, kaip žydi agurkai, pomidorai, pipirai.

Pasak darželio darbuotojų, tai sena darželio tradicija priartinti vaikus prie gamtos, ugdyti meilę ir pagarbą gyvybei. Kiekvieną pavasarį darželyje prasideda augalų daiginimo dienos, o ant palangės sudygę, sutvirtėję augaliukai vėliau apsigyvena Coliukės ekologiniame darže.

„Atvykti į tokią draugišką gyvūnams vietą ir papasakoti apie šunis, supažindinti vaikus, kaip saugiai bendrauti su gyvūnais augintiniais, buvo labai gera, – sakė edukacinio užsiėmimo vedėja Guoda Kavaliauskaitė. – Kartu su lygiaplauke retrivere Mona ir jos vedle Rasa mokėme vaikus elgesio su gyvūnais taisyklių, išklausėme nuomonių apie naminius gyvūnus, netgi padiskutavome, kaip geriau juos prižiūrėti“.

Edukacinis užsiėmimas su šunimi pralėkė labai greitai. Ir nors pats darželis yra gana judrioje vietoje (per užsiėmimą dusyk pradundėjo traukinys), tai nesutrukdė puikiai paruoštai, specialius egzaminus išlaikiusiai Monai išlikti visiškai ramiai bendrauti su vaikais.

„Visi labai norėjo bendrauti su Mona ir itin laikėsi taisyklių, – atkreipė dėmesį pašnekovė. – Vaikai buvo tokie supratingi, kai pasakėme, jog šunys nemėgsta triukšmo. Taip pat laikėsi taisyklių, sužinoję, kaip galima paglostyti šunį, elgėsi pagarbiai, buvo draugiški tarpusavyje. Nė karto neteko jų raminti ar tildyti“.

Priminsime, kad LKD Mokymo centras per birželio mėn. pravedė 9 užsiėmimus dieninėse ir savaitinėse vaikų vasaros stovyklose (375 vaikai), organizavo užsiėmimą Vilniaus S.Daukanto progimnazijos mokiniams (25 vaikai), aplankė 1 vaikų darželį (45 vaikai), suorganizavo edukacinį užsiėmimą „Saugus bendravimas su šunimi“ Molėtų r. savivaldybės Švietimo centre (20 pradinių klasių vaikų). Edukaciniuose užsiėmimuose apie saugų bendravimą su šunimi ir gyvūnų gerovę iš viso dalyvavo 465 vaikai. Jeigu prie šio skaičiaus pridėtume 400 darželinukų, kurie susitiko su Mokymo centro komanda ir jos šunimis per Tarptautinę vaikų gynimo dieną, birželio 1-ąją,  Futbolo federacijos stadione, išeitų, kad birželio mėn. 865 vaikai sužinojo, kaip saugiai bendrauti, globoti naminius gyvūnus augintinius.