Edukaciniuose užsiėmimuose – apie „kitokius“ šunis

2015 Sausis 25 d.

 

Mokymo centro komanda vaikų ugdymo įstaigose veda edukacinius užsiėmimus ne tik apie saugų bendravimą su šunimis, gyvūnų gerovę, bet supažindiną jaunimą ir su kitokiais, vadinamaisiais agresyviais šunimis. Kaip vyksta šie užsiėmimai ir ko mes siekiame?

Ką sakome apie „kitokius“ šunis?

Pirmiausia su edukacinio užsiėmimo dalyviais aiškinamės, kas yra diskriminacija (žmogaus ir gyvūno). Pabrėžiame, kad taikant šunų veislių apribojimus, pažeidžiamos ne tik gyvūnų, bet ir žmonių teisės.

Juk kiekvienas žmogus turi teisę pasirinkti jam patinkantį gyvūną augintinį ir kiekvienas gyvūnas turi teisę turėti savo namus ir rūpestingą šeimininką.

Išvardijame diskriminuojamus gyvūnus, Lietuvoje įtrauktus į pavojingų šunų veislių sąrašą. Tai amerikiečių pitbulterjerai, amerikiečių Stafordšyro terjerai, Stafordšyro bulterjerai, amerikiečių buldogai, Argentinos dogai, fila Brasileiro, bandogai, kangalai, Kaukazo aviganiai ir Pietų Rusijos aviganiai.

Paaiškiname, kodėl šis sąrašas yra beprasmis ir neveiksnus.  Akcentuojame, kad ne vienoje šalyje (Italija, Lenkija) tokių sąrašų atsisakyta, nes pripažįstama: kanda ne veislė, o individas, todėl akivaizdu: ne sąrašus sudarinėti, o šviesti žmones reikia!

Primename ir apie pasaulyje atliktus tyrimus: žmones dažniausiai apkandžioja jų pačių namuose arba artimoje aplinkoje buvę augintiniai.

Jungtinių Amerikos Valstijų statistika rodo, jog trims iš penkių aukų įkando šeimos šuo!

Lietuvos kinologų draugijos tinklapyje www.kinologija.lt prieš kurį laiką taip pat vyko anoniminė apklausa, ar reikia panaikinti „agresyvių“ šunų veislių sąrašą.

Atsakė 856 tinklapio lankytojai, o iš jų net 829 pasisakė už tokio sąrašo naikinimą.

Kam šunims identifikacija?

Ar gyvūną galima priskirti „agresyviųjų“ veislei, galime tvirtinti tik turėdami jo kilmės dokumentus.

O ką daryti, jeigu tokių dokumentų nėra? Ką daryti, jeigu šuo nepaženklintas mikroschema, niekur neregistruotas?

Kalbame apie „pašalinį poveikį“ – veltui švaistomas savivaldybių lėšas, benamius šunis, žmonių supriešinimą.

Diskutuojame, ką daryti

Pateikus aukščiau minėtus faktus ir statistiką, visada įdomu sužinoti, ką jauni žmonės siūlo daryti, kaip pakeisti susiklosčiusią situaciją.

Užsiėmimo dalyviai gana dažnai prisipažįsta anksčiau bijoję vadinamųjų agresyvių šunų, nes visiškai kitaip apie juos galvoję. Pabendravę su užsiėmime dalyvaujančiais išauklėtais šunimis, vaikai drąsiau jaučiasi, daugiau klausinėja ir dalijasi savo patirtimi.

Paraginame juos kartu su tėvais apsilankyti Mokymo centro organizuojamose nemokamose paskaitose visuomenei, kituose kinologų renginiuose. Pristatome šunų mylėtojų klubus, papasakojame apie jų veiklą, visuomenines akcijas.

Lietuvoje vykstančių tarptautinių šunų parodų metu Mokymo centras visuomet organizuoja  programą, kurioje pasirodo šių šunų veislių atstovai – pakviečiame ateiti į parodą ir pamatyti, kaip vyksta ekspertizė, kokie išauklėti ir socialūs yra šie šunys.

„Agresyviųjų“ šunų sąrašas atsakomybę už nelaimingus atsitikimus nukreipia į šunis, kai tuo tarpu atsakomybė turi būti perkelta ant šeimininkų pečių – pabrėžiame šią neteisybę ir akcentuojame, kad visi gyvūnai yra lygūs, todėl turi teisę gyventi, būti globojami, mylimi.

Be to, toks sąrašas sukuria neteisingą prielaidą, kad tam tikros šunų veislės yra pavojingesnės už kitas, todėl daugeliui gali pasirodyti, jog visi kiti šunys savaime yra geručiai, todėl jų net nereikia socializuoti bei auklėti.

Nepamirštame paminėti finansinių dalykų: neveiksmingam įstatymui vykdyti skiriamos lėšos galėtų būti panaudotos švietimui, kinologinės kultūros ugdymui, šunų aikštelių įrengimui.

Aiškiname, koks svarbus yra visuotinis šunų ženklinimas poodinėmis mikroschemomis (Lietuvoje  įsigalios nuo 2016 m.), registravimas.

Informuojame, kad Lietuvos kinologų draugija nėra abejinga, kad bendradarbiauja su įvairiomis valdžios institucijomis. Mūsų iniciatyvas palaiko savivaldybės – pritaria LKD Mokymo centro edukacinei veiklai švietimo įstaigose, miestų renginiuose.

Prie Žemės ūkio ministerijos sudaryta darbo grupė šiuo metu svarsto įstatymo pataisas. Realu, jog šunis ir žmones diskriminuojantis neveiksmingas sąrašas bus atšauktas. Dirbame kartu ir tikime, kad  svarstydami šias pataisas politikai priims pozityvų sprendimą

Rugilės Kavaliauskaitės piešinys „Kas mane dabar globosƒ?“

Myli šunis, patinka švietėjiška veikla, nori atlikti profesinę praktiką, turiningai praleisti laisvalaikį – prisijunk prie LKD Mokymo centro komandos! E. p. savanoriai@kinologija.lt.