Geriausia prevencija – švietimas

2020 Sausis 17 d.

 

Kai žiniasklaida pateikia šunų agresijos ar žmonių apkandžiojimų atvejus, kaip nukentėjusieji dažniausia minimi vaikai ir, be abejo, apkaltinami šunys. Tik labai retais atvejais pasakoma, kad vaiką sužalojo ne koks nors svetimas, nežinia iš kur išdygęs, o šeimos, kiemo draugo arba pažįstamų šuo.

Dažniausia nutylima, kad incidentas įvyko vaiko namuose ar savame kieme, kur vaikai ir gyvūnai augintiniai kartu žaidė, leido laiką.

Lietuvoje kasmet vidutiniškai registruojama 4-5 tūkstančiai atvejų, kuomet šunys sužaloja žmones, iš jų maždaug 25 proc. sudaro įkandimai vaikams iki 15 metų amžiaus.

Kad tokių atvejų būtų mažiau, o dar geriau – kad jų išvis nebūtų, svarbu visuomenės, o ypač vaikų, švietimas. Edukaciniai užsiėmimai vaikų ugdymo įstaigose (pradedant darželiais), susitikimai vaikų užimtumo centruose, pamokėlės vaikų šventėse turi siųsti visuomenei žinutę: mokykime ir mokykimės bendrauti su šunimis!

Vaikai nuo mažumės turi suprasti, kad šuo nėra žaisliukas, kad šuo jaučia skausmą, turi savo poreikių, kad tai – gyvybė! Vyresni vaikai jau turėtų mokėti „skaityti“ šuns kūno kalbą. Visi vaikai, nepaisant amžiaus, turi mokėti pagarbiai bendrauti su gyvūnais augintiniais.

Geriausia, kai vaikai kartu su suaugusiais šeimos nariais mokosi bendravimo su šunimis abėcėlės dar prieš šeimai įsigyjant augintinį.

Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro švietėjiškas projektas „Atsakingo šeimininko akademija“ būtent tam ir skirtas. Šis nemokamų 5 paskaitų ciklas vyksta Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje ir kituose Lietuvos miestuose. Pirmosios paskaitos tradiciškai būna apie šuns pasirinkimą: ką reikia žinoti prieš įsigyjant šunį, kaip išsirinkti tinkamiausią, kas svarbu renkantis veislinį arba neveislinį augintinį, kur įsigyti šunį, kaip paruošti namus ir kas svarbiausia pirmosiomis dienomis?

Jau ne pirmi metai prie švietėjiškų LKD Mokymo centro iniciatyvų prisijungia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija, dresūros mokyklos, kinologijos savanoriai.

Projektą remia Natures Protection ir Kika.

Ir džiugu, kad pati visuomenė tapo gerokai tolerantiškesnė šunims, o atsakingų šeimininkų išauklėti šunys vis dažniau pasirodo miestų renginiuose, dalyvauja darboviečių, bendruomenių šventėse.

Kaip visa tai susiję su apkandžiojimų prevencija ir visuomenės saugumu, turbūt neverta aiškinti.

Norite prisijungti prie švietimo projektų, turite naujų idėjų – laukiame jūsų pasiūlymų svietimas@kinologija.lt.

Pexels.com nuotr.