Gyvūnų gerove galime ir turime rūpintis visi

2020 Spalis 6 d.

 

Spalio 4-ąją paminėta Pasaulinė gyvūnijos ir šventojo Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena. Ši diena primena apie žmonių ir gyvūnų tarpusavio santykį, gyvūnų svarbą žmonių gyvenimui ir kartu skatina labiau susimąstyti, kaip kiekvienas galime prisidėti prie gyvūnų gerovės, keičiant nusistovėjusį požiūrį į gyvūną ir jo poreikius.

Gyvūnai yra jautrios, jaučiančios būtybės, todėl juos laikantys asmenys prisiima įsipareigojimą tinkamai rūpintis gyvūnais. Gyvūnas turi turėti namus ir nejusti juose fizinio ar kitokio diskomforto, turi turėti galimybę natūraliai vystytis ir elgtis pagal savo prigimtį, visada privalo būti pašertas, pagirdytas, jei serga – sulaukti veterinarijos gydytojo pagalbos, periodiškai būti vakcinuojamas nuo užkrečiamųjų ligų. Gyvūnas neturi kęsti skausmo, turi gyventi be baimės ir baigti gyvenimą be kančių.

Nereikėtų pamiršti, kad bet kuriam gyvūnui reikia ir papildomo laiko (šerti, reguliariai tvarkyti jo gyvenamąsias erdves, vedžioti, dresuoti ir kt.) ir lėšų pašarams, veterinarijos gydytojo paslaugoms ar priežiūros priemonėms. Nė vieno gyvūno negalima ilgesniam laikui palikti vieno, todėl dar prieš įsigyjant gyvūną reikėtų atsakingai įvertinti, ar bus galimybių juo pasirūpinti.

Pastebėjus be priežiūros likusį gyvūną, negalime likti abejingi (pavyzdžiui, turėtume pagirdyti ar pašerti kaimyno laikomą gyvūną jo šeimininkui laikinai išvykus, pagelbėti garbaus amžiaus gyvūno šeimininkui pasirūpinti laikomu gyvūnu ir pan.). Esant kritinei situacijai – svarbu nedelsiant imtis veiksmų, užkertant kelią galimai gresiančioms nelaimėms.

Tokiais atvejais visuomet pravartu žinoti, į kokią instituciją kreiptis vienu ar kitu klausimu, norint sulaukti pagalbos. Pastebėjus, kad gyvūnas laikomas netinkamomis sąlygomis, neturi galimybės pasislėpti nuo nepalankių klimato sąlygų, yra sulysęs, kenčia alkį ar troškulį, kenčia nuo sužalojimų, ligų ir pan., reikia kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Pranešti VMVT specialistams taip pat reikėtų turint įtarimų, kad rastas gyvūnas gali sirgti pasiutlige ar kitomis užkrečiamosiomis ligomis (nekoordinuoti gyvūno judesiai, seilėtekis, agresyvumas).

Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais (kankinamų, sužalotų ar nužudytų gyvūnų) reikia kreiptis į policijos pareigūnus.

Pastebėjus, kad daugiabučio namo bute laikoma daug gyvūnų, stokojama higienos, gyvūnai kelia per daug triukšmo, ar radus benamį, pasiklydusį gyvūną augintinį, reikia pranešti savivaldybei, kurios teritorijoje gyvūnas rastas, arba kreiptis į oficialią gyvūnų globėjų organizaciją.

Radus sužeistą laukinį gyvūną ar paukštį, reikia kreiptis į Aplinkos ministerijos arba tiesiogiai į Aplinkos apsaugos departamento specialistus.

Mieste pastebėjus laukinį gyvūną, galima pranešti bendrojo pagalbos centro numeriu – 112.

Informaciją parengė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pexels.com nuotr.