Gyvūnų gerovė ir parodos

2019 Gegužė 14 d.

 

Jeigu pirmą kartą išsiruošite į šunų parodą ir jeigu tai bus vasara, nustebsite pamatę spalvotų palapinių „miestelį“ su platesnėmis ar siauresnėmis „gatvelėmis“ ir pavėsinėmis. Taip iš pirmo žvilgsnio atrodo šunų paroda...

Kaip tokiame palapinių „miestelyje“ jaučiasi šunys – ar vasarą vykstančiose parodose nėra pavojaus šunų sveikatai ir gerovei?

Išties vasarą vykstančiose parodose dominuoja palapinės. Ir jų tikrai reikia norint apsaugoti augintinius nuo tiesioginių saulės spindulių ar lietaus.

Parodos teisėjai apžiūri šunis specialiai atitvertame ringe, ilgiau trunkanti apžiūra dažniausia vyksta  pavėsinėje. O jei temperatūra siekia daugiau kaip 25° C, ekspertizė būna trumpesnė.

Kokia įranga gelbsti ir kas būtina vasarą vykstant į parodas, paklausėme patyrusios čiau čiau veisėjos Elenos Miliauskienės. Atvykti iš Krakių (Mažeikių r.) į kitą Lietuvos pakraštį, kur vyksta šunų paroda, Elenai su savo čiau čiau veislės šunimis užtrunka. Todėl į parodą veisėja atvyksta išvakarėse.

„Šunys su mumis keliauja kemperyje, kuriame įrengti papildomi kondicionieriai,– pasakoja beveik visą Europą su šunimis išmaišiusi veisėja. – Po apžiūros ringe, jeigu reikia laukti kitų konkursų, vedame šunis į vėsų automobilį, į jų įprastą vietą. Parodai užsišaldom gelio pagalvėlių, prireikus, su jomis galima greit atvėsinti šuns papilvę, pėdutes. Turim ir šaldantį kilimuką, ant kurio galima paguldyti arba apgaubti šunį. Vežiojamės ir papildomą akumuliatorinį ventiliatorių. Čiau čiau kailis labai gausus, kaip visi šunys jie atvėsina kūną lekuodami, šiek tiek šilumos išgarina per letenų pagalvėles, todėl mūsų pareiga saugoti juos nuo perkaitimo, pasirūpinti gerove“.

Varėniškė Vaiva Kavaliauskaitė, Aliaskos malamuto Cas savininkė sako, kad jos augintinis vasarą ir šiaip labai smarkiai išsišeria, taigi pats gyvūno organizmas „padiktuoja“ sprendimą.

„Kad vasarą „šiauriečiai“ būtų gražūs, kad turėtų gražų kailį – retenybė, todėl vasarą šunų parodose jų dalyvauja gerokai mažiau. Penktosios FCI grupės šunų ringai užsipildo žiemą!“,– juokavo V.Kavaliauskaitė.

Savo patirtimi taip pat pasidalijo Lietuvos britų aviganių savininkų klubo prezidentė Vytautė Matuseviečienė, auginanti bobteilų kalytes: „Svarbiausia, kad augintinės galėtų bet kada pasislėpti šešėlyje, juk saulės spinduliai labai „kimba" į tamsesnį kailį. Gulėdamos pavėsyje jos lekuodamos reguliuoja temperatūrą. Dar guldom ant šlapio patiesalo, tačiau tik kada, kai nedalyvauja parodoje. Žinoma, būtinai gauna neribotą vėsaus vandens kiekį. Esant būtinybei tarp kojų dedam šlapią rankšluostį arba tiesiog suvilgom pilvą. Esant dideliam karščiui ribojam lakstymą, nors ir jos pačios būna vangesnės, nors, esant pagundai, tikrai palakstytų. Dar patarčiau dėti šlapią audeklą tiesiai ant šuns galvos, pilti vandens tarp pėdučių“, – sakė Vytautė.

Ar parodoje, kur šimtai šunų, budi veterinarijos sepcialistai?

Taip, nei viena šunų paroda nevyksta ir negali vykti be veterinarijos specialistų, patikino organizatoriai, Lietuvos kinologų draugijos biuro darbuotojai.

Ir ne vien todėl, kad prasidedant parodai tikrinama, ar dalyviai turi šunų sveikatos pažymas, ar yra visi būtinieji skiepai (į parodos teritoriją patenka tik tie šunys, kurie yra paženklinti mikroschemomis ir turi sveikatos pažymas), bet ir dėl pirmosios pagalbos.

Tačiau kalbinti veterinarijos specialistai tikino, kad parodoje šunims skubios pagalbos prireikia labai retai. Jų tvirtinimu, šunų savininkai yra atsakingi, jie myli ir rūpinasi savo augintiniais. Į parodas netgi pasiima šunų pirmosios pagalbos vaistinėles.

Pasak veterinarijos specialistų, dažniau kreipiasi patys šeimininkai: kažką vapsvos sugėlė, kažkam saulėkaitoje galva svaigsta. Beje, didelėse parodose budi ir greitosios pagalbos brigada.

Veterinarijos specialistai atkreipė dėmesį, kad į parodas atvykstantys šunys yra sveiki, o perkaitimas pavojingesnis senyviems, antsvorio turintiems, silpnesniems, negaluojantiems šunims.

Ilgaplaukiams, stambiems šunims šeimininkai dažnai pasiima specialias šaldomąsias liemenes, kurių, kaip ir kepurėlių, pavėsinių ar kitokių šuniškų reikmenų galima įsigyti pačioje parodoje.

Jeigu mes į visą dieną vykstančius renginius išsiruošiame nepasirūpinę net vandens buteliuku, tai pamatytumėt, kiek ir kokios amunicijos į parodą atsigabena šunininkai. Gėlo vandens buteliukų tame bagaže tikrai yra! O jeigu ir pamirštų, parodos teritorijoje būna specialiai įrengtų vandens čiaupų.

Gyvūnų gerovę užtikrinančios normos yra numatytos ir LKD šunų parodų organizavimo taisyklėse.

Lietuvos kinologų draugija visada primena, kad parodų dalyviai atsako už šunų gerovę: būtina saugoti savo augintinius, nepalikti automobilyje esant itin karštam arba šaltam orui, grubiai ir/ar žiauriai nesielgti su šunimis.

Nesilaikantys šių reikalavimų  gali netekti teisės dalyvauti parodose.

Ir vis dėlto didžiausias pavojus šunims vasarą – perkaitimas. Kokie požymiai rodo, kad gyvūnas patyrė šiluminį smūgį, paklausėme veterinarijos gydytojos Daivos Strepetkaitės.

„Šiluminį smūgį patyręs šuo tampa vangus, seilėjasi, smarkiai lekuoja. Liežuvis patamsėja. Padažnėja pulsas. Gali svirduliuoti, prarasti orientaciją ir sąmonę, – simptomus vardijo veterinarijos specialistė. – Tokiu atveju reikia guldyti šunį pavėsyje, drėkinti tas kūno vietas, kur mažiau kailio. Esant galimybei, dėti ant kūno šaltus kompresus. Jeigu šuo sąmoningas, duoti jam lakti šalto vandens, tačiau tik nedideliais kiekiais – nesukelti gyvūnui šoko. Ir, be abejo, reikia kreiptis pagalbos į veterinarijos gydytojus“,– patarė specialistė.

Stasio Barausko nuotr.