Kaip išsirinkti veislinį šunį?

2014 Rugpjūtis 13 d.

 

Šuniuko pasirinkimas

Kartu su naujuoju augintiniu jūsų gyvenime atsiras naujos pareigos ir atsakomybė: kasdienė gyvūno priežiūra, tinkamas maitinimas, socializacija, vizitai į veterinarijos gydyklą, dresūros aikštelę. Ir tai dar ne viskas.

Mažajam augintiniui už viską svarbiau bus šeimininkų dėmesys. Todėl prieš rinkdamiesi šuniuką atsakykite į paprastą klausimą: kiek laiko galėsite jam skirti ir ar tikrai esate tam pasirengę?

Kodėl verta rinktis veislinį šunį?

Tarptautinė kinologų federacija (FCI) šiuo metu oficialiai pripažįsta 343 šunų veisles.

Renkantis augintinį pirmiausia reikia surinkti kuo daugiau informacijos apie jums patinkančią šunų veislę.

Išsamios informacijos galima ieškoti internete ir gyvenamosios vietos šunų mylėtojų klube. Klubas jums rekomenduos veislynus, kurie jau turi arba planuoja turėti patinkančios veislės šuniukų.

Jeigu netoliese vyksta šunų paroda, naudinga joje apsilankyti – iš arčiau susipažinti su šunimis, pabendrauti su šunų augintojais.

Prieš įsigyjant šunį patartina lankyti LKD Mokymo centro organizuojamas paskaitas būsimiems šunų augintojams, jos vyksta Vilniuje ir kt. Lietuvos miestuose.

Parduodami veisliniai šuniukai turi turėti LKD išduotus kilmės dokumentus, kuriuose pažymėtas unikalus integrinio grandyno (mikroschema) numeris. Šuniuko kilmės dokumentuose nurodomas ne tik šis numeris, bet ir gyvūno tėvai, protėviai, jų pasiekimai šunų parodose.

LKD antspaudu ir atsakingų darbuotojų parašais patvirtinti šuniuko kilmės dokumentai yra garantas, kad šuniuko tėvai ir protėviai dalyvavo ir buvo teisėjų įvertinti parodose, jiems buvo atlikti sveikatos tyrimai bei kt. testai.

Veislinių šunų veisimas yra griežtai reglamentuotas – su šuniuko kilmės dokumentais gausite garantiją, kad gyvūnas atitinka veislės standartą.

Rinkdamiesi nežinomų tėvų šuniuką, nežinote, kokio dydžio jis užaugs, kokios bus jo charakterio savybės, elgsena.

Kas geriau: kalytė ar patinas?

Kalės periodiškai rujoja, tuo metu gali pasikeisti jų elgsena. Rujos metu kalytės negali dalyvauti šunų parodose, medžioklėje, dresūros užsiėmimuose.

Patinai dažniausia būna įspūdingesnės išvaizdos, raumeningesni, stipresni, tačiau jie aktyvesni, labiau siekia dominuoti, tapti lyderiais (neauklėjamas net mažas šuniukas gali tapti „šeimos galva“).

Kokios veislės šunys geriausi?

Vienareikšmio atsakymo nėra. Rinkdamiesi šunį, pirmiausia atsižvelkite į savo gyvenimo būdą.

Jeigu esate sportiškas ir energingas, jums tiks ir retriveriai, ir bigliai, ir pudeliai – veržlūs, judrūs šunys.

Jeigu esate vyresnio amžiaus ir labiau vertinate ramybę, retai išsirengiate į gamtą, rinkitės ramesnio temperamento šunis – pekinus, čihuahua, mažuosius vokiečių špicus, mopsus, prancūzų buldogus.

Jeigu turite vaikų, netiks labai trapūs, gležni šuniukai (vaikai netyčia gali juos užgauti) arba labai stambūs, sunkiau valdomi šunys.

Atsižvelkite ir į savo būsto dydį – mažame bute didelis, judrus augintinis bus suvaržytas. Jeigu retai išvesite į lauką, šuniui nepakaks judėjimo bei erdvės.

Jeigu turite namą, sodybą, dažnai išvykstate į gamtą ir esate aktyvus žmogus – augintinio pasirinkimo galimybės labai didelės, tačiau vis tiek savęs paklauskite, kokiu tikslu perkate šunį. Apsaugai? Medžioklei? Vienatvei prablaškyti? Sportuoti, dalyvauti varžybose? Išmėginti jėgas šunų parodose?

Situacija nuo tų laikų, kai šunų veislės buvo išvestos, smarkiai pasikeitė: dauguma aviganių nebegano, skalikai ir pėdsekiai nebemedžioja – pasikeitė pati žmonių gyvensena, tačiau įgimtos šunų savybės niekur nedingo. Rinkdamiesi medžioklinį ar ganymo šunį, turite žinoti, jog pakeisti jo prigimtį beveik neįmanoma.

Iš anksto žinant, kokiu tikslu šunų veislė buvo išvesta, kokie elgsenos bruožai šiai veislei būdingi, daug lengviau bus auklėti (planuoti fizinį krūvį, dresūros metodus, dienotvarkę) bei auginti pasirinktą šunį.

Trumpaplaukį ar ilgaplaukį? Ilgaplaukių šunų kailio priežiūra, kirpimas atima nemažai laiko ir lėšų, tačiau nemanykite, kad trumpaplaukių šunų kailio šukuoti bei prižiūrėti nereikia.

Anos Menčiūnienės nuotr.