Kaniterapijos kursų lankytojai vedė užsiėmimus

2015 Rugpjūtis 19 d.

 

„Meilė panaši į angelų sparnus, kurie tave pakylėja ligi dangaus ir nuskraidina į tokią vietą, kur gyvena jausmai“, – rašoma Vilniaus „Vilties“ specialiosios mokyklos – daugiafunkcinio centro stende. Nuoširdžią meilę šio centro globotiniams rugpjūčio 19 dieną dovanojo į svečius atvykę terapiniai šunys.

Kartu su kaniterapijos asistentais – šunų vedliais į I.Šimulionio gatvėje (Karoliniškės) įsikūrusį centrą atvyko auksaspalviai retriveriai Goja, Rėja, Grotas, Labradoro retriverė Amber ir karaliaus kavalieriaus Karolio spanielis Kajko, kolegių iš Lenkijos šuo.

„Kai atėjo laikas atsisveikinti su šunimis, K. ir R. labai stengėsi duoti „penkis“ – atgniaužti spazmų surakintus kumštelius ir paliesti šuns leteną. Motorikos sutrikimų turintiems vaikams tai kainuoja daug pastangų, tačiau jie buvo laimingi“, – sakė daugiafunkcinio centro kineziterapeutė Lina Kazevičienė. – Ar visa grupe, ar individualiai bendraudami su šunimis, vaikai visą laiką šypsojosi…“.

Ketverius metus šioje įstaigoje dirbanti kineziterapeutė prisipažino teoriškai žinojusi apie kaniterapiją, bet praktiškai tai pamatė pirmą kartą. Jos nuomone, negali tuo netikėti, nes gyvūnų skleidžiamą šilumą ir meilę jaučia kiekvienas žmogus, kad ir kokią sunkią negalią jis turėtų.

Centre vaikams teikiama specialioji pedagoginė pagalba, vyksta specialiosios, logopedinės, gydomosios kūno kultūros pratybos. Taikoma dailės, keramikos, muzikos terapija. Vaikai mokosi groti ir net yra dainuojančių! Taip pat veikia sensorikos kabinetas, į kurio metodinius planus, LKD Mokymo centro vadovės Daivos Kvedarienės nuomone, vertėtų įtraukti ir terapiją su šunimis.

Kineziterapeutė L. Kazevičienė pasakojo, kad centrą lanko 3-21 metų vaikai bei jaunuoliai, ir kiekvienas jų turi kažką nuostabaus. Todėl ji mananti, jog kaniterapeutams labiau pažinus šio centro vaikus ir įsigilinus į jų poreikius, aptarus veiksmų planą su specialistais, tikrai verta bandyti kaniterapijos užsiėmimus.

Užsiėmimus taip pat stebėjo šios ugdymo įstaigos pavaduotoja ugdymui Valerija Liaudanskienė ir kiti pedagogai.

Tądien vienu šūviu „nušauta“ daug zuikių: būsimieji kaniterapeutai praktiškai pabandė vesti edukacinius ir terapinius užsiėmimus; centro specialistai sužinojo, kokio pobūdžio užsiėmimai galimi su šunimis; vaikai patyrė daug malonių išgyvenimų ir noriai bendravo su šunimis, atliko edukacinius, dėmesio sutelkimo bei judesių pratimus; kaniterapeutės iš Lenkijos susipažino su mūsų šalies vaikų raidos centro darbu.

Taigi įvyko gerumo mainai – duodami įgijome vertingos patirties, išgyvenome daug naujų dalykų.

Individualūs terapiniai ir edukaciniai užsiėmimai vyko su septyniais vaikais, kuriems diagnozuota ne tik judesių sutrikimo (dauguma sėdėjo vežimėliuose), bet ir protinio vystymosi atsilikimas, jie sunkiai arba beveik nekalba.

„Paliekame visą vaivorykštę gražiausių jausmų ir tikimės vėl sugrįžti“, – atsisveikindama sakė kaniterapijos kursų lektorė, viešnia iš Lenkijos Hanna Wojciechowska.

Kaniterapijos kursai rugpjūčio 1-7 ir 15-21 dienomis vyksta Vilniuje, juos organizuoja LKD Mokymo centras kartu su Kaniterapijos asociacija.

Daugiau informacijos https://www.facebook.com/Kaniterapija?fref=photo