Planuoju su šunimi dalyvauti parodoje: į ką atkreipti dėmesį?

2022 Gegužė 17 d.

 

Jeigu jūsų šuo turi kilmės dokumentus, išduotus Lietuvos kinologų draugijos (LKD) arba kurios nors kitos Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) šalies narės, jūs turite teisę su juo dalyvauti šunų parodose, organizuojamose pagal FCI reglamentą. Įsitikinkite, ar šuo tikrai registruotas Lietuvos šunų veislių knygoje (turi LŠVK numerį), pasirinkite pagal gyvenamąją vietą arba šuns veislę jums patinkantį šunų mylėtojų klubą ir tapkite klubo nariu. Visą informaciją, susijusią su parodomis, veisimu, kinologų veikla, jums suteiks klubo administracija. Dažnai į pagalbą ateina ir šuniuko veisėjai.

Be abejo, jūsų augintinis turi būti paskiepytas, neturėti vidaus ar išorės parazitų, jau nekalbant apie tai, kad visi šunys privalo turėti poodinę mikroschemą (mikročipas).

Nuo pirmųjų dienų mokykite augintinį bendrojo paklusnumo komandų, socializuokite. Pratinkite prie antkaklio ir pavadėlio. Mokykite gražiai judėti greta, sutelkti dėmesį į šeimininką, tinkamai bendrauti su žmonėmis ir gyvūnais.

Lankykite su augintiniu šuniukų darželį, o kai jis perpras bendrojo paklusnumo komandas, užsirašykite į specialią grupę, kurioje šuniukai ruošiami pasirodyti parodose. Jeigu savo jėgomis nepasitikite, galite pasinaudoti profesionalaus šunų parodų vedlio paslaugomis.

Šuniukai į parodas registruojami nuo 6 mėn. amžiaus (mažylių klasė nuo 6-9 mėn.), tačiau jie nesivaržo dėl titulų. Aukščiausias įvertinimas, kurį parodoje gali gauti mažas šuniukas – labai perspektyvus. Į šunų mylėtojų klubų organizuojamas nacionalines (CAC) bei specializuotas parodas šuniukai gali būti registruojami ir nuo 4 mėn. amžiaus – šuniukų (baby) klasę, tačiau dėl šios registracijos pasitikslinkite savo klube. 

Nuo 9-18 mėn. šunys registruojami į jaunų šunų klasę. 

Pasistenkite, kad pirmoji paroda šuniukui paliktų tik geras emocijas, todėl pirmą kartą geriau registruokitės į nedidelę (ne tarptautinę, o nacionalinę) parodą. Idealu, jeigu ji vyks lauke, kur bus pakankamai erdvės ir augintinis nepatirs įtampos. 

Nenusiminkite, jeigu pirmojoje parodoje jūsų šuniukas nebus tarp favoritų, juk jis auga ir bręsta – viskas dar ateityje. Visais atvejais svarbiausia turi būti jūsų augintinio gerovė, gera fizinė ir emocinė savijauta.

LKD šunų parodų grafikas.

G.Kavaliauskaitės nuotr.