Kastracija mažina beglobių skaičių ir saugo gyvūnų sveikatą

2019 Lapkritis 7 d.

 

Kasmet gimstančių šuniukų ir kačiukų yra gerokai daugiau, nei žmonių, galinčių juos atsakingai prižiūrėti ir auginti. Kastracija ne tik prisideda prie beglobių gyvūnų skaičiaus mažinimo, bet ir saugo gyvūnų sveikatą.

Kas yra kastracija?

Operacijos metu patinams prapjaunamas kapšelis ir pašalinamos sėklidės, patelėms – kiaušidės, arba kiaušidės ir gimda. Tai atliekama tik su bendra narkoze, gyvūnas nejaučia skausmo. Augintinį iš gydyklos galima pasiimti namo tą pačią dieną, kai tik baigiasi narkozės poveikis.

Kokia kastracijos nauda?

Nėštumas bei gimdymas yra savotiškas stresas patelės organizmui. Pasitaiko gimdymo komplikacijų, kurios gali būti pavojingos ne tik gyvūno sveikatai, bet ir gyvybei.

Vyresnio amžiaus nekastruotos kalės gali susirgti pūlingu gimdos uždegimu. Patinams gali pasireikšti nepageidautina elgsena, susijusi su lytiniu instinktu (agresyvumas, lipimas ant kitų šunų).

Kalių rujos metu patinas gali pasprukti iš namų, pasiklysti ir net žūti. Nekastruoti katinai (kartais ir šunys) šlapimu žymi savo teritoriją, šį kvapą sunku panaikinti.

Ankstyva kastracija kalytėms sumažina pieno liaukų vėžio tikimybę, o šunys nesuserga prostatos ligomis.

Kada operuoti?

Operuoti gyvūnus galima nuo 3 mėn. amžiaus. Taip pat galima kastruoti turėjusius palikuonių ir neplanuojamus toliau veisti augintinius.

Ar tai pavojinga?

Organų pašalinimas gyvūno sveikatos nesutrikdo, tai neturi ryškesnio poveikio gyvūno charakteriui, išskyrus tai, jog išnyksta lytinis potraukis bei su tuo susijusi elgsena.

Ar patelė bent kartą turi atvesti palikuonių?

Teiginys, kad patelės sveikatai naudinga bent kartą atvesti palikuonių, yra niekuo nepagrįstas ir klaidingas. Tai prietarai.

Ar brangu? Veterinarijos gydyklos pačios nustato šių operacijų kainą. Tai priklauso nuo operacijai naudojamų medžiagų, instrumentų, aparatūros kokybės ir kt. dalykų.

Patinukų kastracija yra paprastesnė, todėl pigesnė nei patelių. Tačiau  kastruoti patelę tikrai bus daug pigiau, negu sulaukti nepageidautinų palikuonių. Nėščia kalė arba katė daugiau suėda, jai reikia didesnės priežiūros.

Gali būti, kad gyvūnui teks suteikti gimdymo pagalbą ar atlikti cezario pjūvį, o tai nemenkos išlaidos. Šuniukams bei kačiukams reikės nuolatinės priežiūros ir investicijų (skiepijimas, ženklinimas). Ir, svarbiausia, jiems reikės surasti tinkamus šeimininkus.

Gyvūnų gerovė – visų rūpestis

Veterinarijos gydytojai, atsakingi šunų bei kačių augintojai sako TAIP kastracijai ir sterilizacijai. Šios operacijos garantuoja gyvūnų sveikatą, geresnę savijautą, saugumą ir gerovę. Jos garantuoja mažesnį beglobių gyvūnų kiekį, humaniškus žmonių ir gyvūnų santykius.

Lietuvos kinologų draugija, www.kinologija.lt

Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija, www.lsgvga.lt

Svetlanos Valouevos nuotr.