Kelionėje su augintiniu

2016 Liepa 28 d.

 

Keliauti su augintiniu – smagu, tačiau reikia nepamiršti keleto svarbių dalykų, kad kelionė nesukeltų nepatogumų jums, aplinkiniams ir keturkojui bendrakeleiviui...

Ką pasiimti į kelionę?

•    Veterinarinį augintinio pasą – būtinai! Jame turi būti nurodyti galiojantys augintinio skiepai. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurios šalys turi tam tikrų reikalavimų (pasiutligės skiepai, karantino laikotarpis ir pan.).

•    Labai svarbu, kad augintinis būtų paženklintas integriniu grandynu, o tarptautinėje duomenų bazėje būtų tiksli informacija apie savininką. Negana to, pravartu turėti identifikavimo ženkliuką ant antkaklio arba petnešų su jūsų telefono numeriu. Jei augintinis pasiklystų ir netoliese nebūtų veterinarijos klinikos, kur galėtų nuskaityti mikroschemą, identifikavimo ženkliukas palengvintų paiešką (tel. numeris, išgraviruotas ant identifikavimo ženkliuko, turi būti su tarptautiniu kodu: +370 ... ). Patartina pasiimti ir augintinio nuotrauką.

•    Maistas, imamas į kelionę, turi būti tas pats, kurį augintinis ėdė iki šiol. Arba įsitikinkite, kad jo galėsite įsigyti kelionės metu. Ėdalo keitimas, o ypač kelionėje, gali sukelti šalutinių reakcijų. Kelionėje patogiausi sulankstomi dubenėliai. Jie lengvi, užima mažai vietos, tačiau tvirti ir nepraleidžia vandens. Vanduo turėtų būti šviežias, vėsus, jo atsargomis visada galima apsirūpinti degalinėse arba parduotuvėse.

•    Narvas arba petnešos – labai svarbu! Važiuodami automobiliu jūs prisisegate saugos diržais. Saugumą užtikrinkite ir augintiniui, todėl patartina turėti surenkamą narvą, atitinkantį augintinio dydį. Alternatyva – specialios petnešos, kurias galima prisegti automobilio saugos diržams skirtuose kištukuose. Nepamirškite, prieš įkeliant į narvą, užsegti antkaklį arba petnešas su identifikavimo žetonu. Prie narvo šuo pratinamas iš anksto, o ne kelionės rytą...

•    Higienos ir pirmosios pagalbos priemonės. Būtini maišiukai šuns ekskrementams surinkti – aplinkos teršimas gali užtraukti baudą, tai platina ir infekcines ligas. Augintinio vaistinėlė – taip pat būtina. Pasitarkite su veterinarijos gydytoju, kokių vaistų bei reikmenų reikia turėti šuns vaistinėlėje. Pasirūpinkite išorės parazitų prevencijos priemonėmis (nenaudokite nei prieš pat kelionę, nei jos metu naujų, neišbandytų priemonių). Nepamirškite vienkartinių rankšluosčių, servetėlių, jeigu kelionės metu šuo seilėtųsi ar kas netikėto atsitiktų.

•    Žaisliukų prireikia sustojimų metu, kad augintinis atsipalaiduotų ir daugiau pajudėtų, pasimankštintų. Tačiau, rinkdamiesi sustojimo vietą, įsitikinkite, kad aikštelė švari ir saugi. Niekada nepalikite šuns uždarytame automobilyje, o ypač karštą vasaros dieną!

•    Į kelionę pasiimkite šuns guolį arba paklotą, kvepiantį įprastais kvapais, kuris primintų namus ir teiktų saugumo jausmą. Pravartu turėti specialų sėdynių užtiesalą, kurį galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse.

Keletas patarimų keliaujantiems lėktuvu

Jei planuojate kelionę lėktuvu, iš anksto susisiekite su oro linijomis dėl gyvūnų skraidinimo taisyklių, nes jos gali skirtis.

Taip pat sužinokite, kokių dokumentų ir leidimų reikalauja šalis, į kurią planuojate skristi su gyvūnu (reikalavimai gali skirtis). Dažnai reikalaujama, kad skraidinamas gyvūnas būtų ne jaunesnis nei 8 savaičių amžiaus.

Įsitikinę, kad skrisite su augintiniu, iš anksto rezervuokite vietą. Kadangi lėktuvuose yra nedaug vietos gyvūnams transportuoti, o personalas turi būti įspėtas, kad skrydžio metu bus gyvūnų, iki skrydžio likus 36 valandoms, dar kartą patikslinkite rezervaciją.

Apmąstykite, ar augintinis jausis komfortiškai ir saugiai viso skrydžio metu. Tik geros sveikatos ir stabilios emocinės būklės augintiniai gali skristi. Jei įmanoma, rinkitės tiesioginius skrydžius.

Kelionės metu turėkite visų medicininių įrašų apie augintinį ir jam atliktų skiepų kopijas.

Norėdami išvengti didelių temperatūros pokyčių, vasarą stenkitės skristi naktį, o žiemą – dienos metu.

Augintinį šerkite likus 4 valandoms iki registracijos, pasiimkite vandens, kad galėtumėte pagirdyti, kol lauksite įlaipinimo.

Keliaukite su skrydžiams pritaikytu, plastmasiniu, sertifikuotu kelioniniu narvu. Metaliniai narvai nėra tinkami dėl daugelio priežasčių. Prie transportavimo narvelio augintinis turi būti pripratintas iš anksto, turi nebijoti likti jame vienas, jaustis ramiai ir saugiai. Narve patieskite šuniui įprastą paklotą, įdėkite mėgstamą žaisliuką.

O jeigu nuspręsite apsistoti su augintiniu kempinge, daug smagių „patarimų“ rasite čia: http://www.boredpanda.com/camping-with-dogs-ryan-carter/

Karina Granat

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.