Mokytojai išklausė paskaitą apie saugų bendravimą su šunimis

2015 Rugpjūtis 26 d.

 

Baigiantis vasarai Lietuvos pedagogai vėl lanko tobulinimosi kursus. Rugpjūčio 26-ąją kursų klausytojai dalyvavo kinologinio švietimo paskaitoje pagal bendrojo lavinimo mokyklų žmogaus saugos programą.

Paskaitą Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Civilinės saugos mokymo centre, įsikūrusiame Generolo A. Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje, vedė LKD Mokymo centro atstovai.

Dalyvavo 49 mokytojai, atvykę iš įvairiausių šalies mokyklų. Daugelis jų augina šunis ir net ne po vieną!

Pristačius Mokymo centro veiklą, paaiškėjo, kad vieni apie kinologinį švietimą girdi pirmą kartą, kiti yra lankęsi panašaus pobūdžio paskaitose, tačiau visi buvo vieningos nuomonės: šviesti visuomenę būtina, ir pirmiausia – vaikus. Pedagogai džiaugėsi, kad kinologai nėra abejingi visuomenės švietimui, linkėjo, kad kinologinis švietimas išplistų visoje Lietuvoje.

Nemažai diskusijų paskaitoje sulaukė klausimas, ką reiškia „protingai paklusnus šuo“? Ar vieni šunys – protingi, o kiti – ne? Prieita prie vieningos nuomonės, jog šeimininko atsakingas požiūris ir darbas lemia gyvūno paklusnumą – protingumą.

Paskaitoje dalyvavo kinologijos savanorė Guoda Kavaliauskaitė su savo Rytų Europos aviganiu Fobu. Nors Guodos šuo nemažas, atsirado drąsuolių, nebijojusių Fobui paduoti vandens, dalyvauti nepažįstamo šuns susitikimo scenoje. Dalyvės prisipažino, jog buvo nejauku, nors ir žinojo, kad šuo puikiai išauklėtas, klusnus.

Pristatant saugaus elgesio su šunimis taisykles, mokytojai džiaugėsi, kad vaikai išmoksta ne tik taisyklingai elgtis su šunimi, bet yra mokomi ir bendrosios kultūros: pasisveikinti su nepažįstamu žmogumi, kultūringai paklausti, susitvardyti netikėtose situacijose, padėkoti.

Mokytojai dėkojo už išsamią, aktyvią paskaitą. Sakė galėsiantys daugiau papasakoti savo mokiniams apie saugų bendravimą su gyvūnais. Taip pat ir patys žinos, kokių klaidų vengti, todėl šalia šunų jausis saugiau. Jų teigimu, paskaitoje dalyvavęs šuo padėjo lengviau suprasti pateiktas teorines žinias, paskaitą padarė interaktyvią, skatino dalyvauti ir išbandyti save.

Pasibaigus paskaitai Fobas rodė šuniškus triukus, o po jų Mokymo centro lektorė Augustė Šedytė ir savanorė Guoda Kavaliauskaitė nespėjo atsakinėti į klausimus apie „piktukų sąrašą“, antsnukius, šunų mitybą.