Gyvūnų globos metai: užsiėmimas vaikams Lentvario bibliotekoje

2022 Lapkritis 15 d.

 

2022 metai paskelbti Gyvūnų gerovės metais. Šiais metais skirta dar daugiau dėmesio gyvūnams: kokiomis sąlygomis jie gyvena, kaip jaučiasi, kaip rūpinamasi jų gerove. Buvo vykdomi įvairūs projektai, vyko paskaitos, parodos. Lentvario biblioteka taip pat neliko nuošalyje, juo labiau, kad nuo 2021 metų ji yra draugiška gyvūnams augintiniams. Kiekvienas skaitytojas, užsukęs į biblioteką su savo augintiniu, gali drąsiai žengti pro duris. Lentvario miesto biblioteka taip pat tęsia bendradarbiavimą su Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centru – lapkričio 8 dieną organizavo jauniesiems skaitytojams edukacinius užsiėmimus „Saugi draugystė su augintiniu“.

Užsiėmimuose dalyvavo Lentvario pradinės mokyklos 2 b (mokytoja Saulena Jakaitytė) ir 4 a klasė (mokytoja Jolanta Sadochienė). Užsiėmimą vedė LKD Mokymo centro projektų vadovė Dovilė Masalskaitė, o jai talkino terapinio šuns egzaminą išlaikiusi kalytė Kuna kartu su savo vedle Ugne Juryte. Mišrūnei Kunai tik treji metai, karantino metu Ugnė ją pasiėmė iš gyvūnų prieglaudos. Kuna puikiai jautėsi tarp knygų bibliotekoje, mielai bendravo su vaikais.

Šunys prijaukinti labai seniai, maždaug prieš 15 000 metų, demonstruodama skaidres, vaikams pasakojo Dovilė Masalskaitė. Ji paaiškino, kaip šunys suvokia pasaulį, palygino žmogaus ir šuns pojūčius, kalbėjo apie svarbiausius šuns poreikius ir kaip reikia pasirūpinti gyvūno gerove. Kartu su Kuna mokė vaikus saugiai bendrauti, pagarbiai elgtis su šunimi. Vaikai sužinojo, kaip elgtis sutikus nepažįstamą šuniuką, kaip apsisaugoti, kokių klaidų nedaryti. Taip pat išgirdo apie geltoną kaspiną ir kaip šis „saugo“ šuns fizinę bei emocinę sveikatą.

Užsiėmimui baigiantis vaikams buvo įteikti vardiniai pažymėjimai ir atšvaitai. Šie LKD Mokymo centro parengti pažymėjimai atspindi, kad užsiėmimo dalyvis išmoko saugiai susipažinti su šunimi, bent minimaliai „skaityti“ šuns kūno kalbą, gerbti ir globoti augintinius.

Rengdamasis šiems edukaciniams užsiėmimams vaikų literatūros skyrius surinko iš bibliotekoje esančių knygų parodą, kurioje buvo galima rasti Dr. Bruce Fogle enciklopediją „Šunys“, to paties autoriaus „Pažink savo šunį“. Vaikų labai mėgstama rašytoja Holly Webb, kurios knygelių serija – nuoširdūs pasakojimai apie gyvūnėlius, jų rūpesčius, išgyvenimus ir džiaugsmus, taip pat papildė vaikiškų knygų apie šunis parodą.

LKD Mokymo centras pristatė Respublikinio vaikų kūrybos konkurso „Gyvūno teisių knyga“ parodą. Šiame konkurse dalyvavo pradinių klasių mokiniai iš visos Lietuvos. Kurdami knygeles vaikai rėmėsi „Penkiomis gyvūnų laisvėmis“.

Trakų viešosios bibliotekos Lentvario filialo vedėja Dalia Bagdžiuvienė