Naisių vasaros festivalyje: „I žemaitę myl šunis“

2016 Liepa 11 d.

 

Festivalis „Naisių vasara“ nuo kitų renginių skiriasi ne vien blaivybės idėja, bet ir tuo, kad pavienių žmonių čia beveik nesutiksi. Visi šeimomis, draugų būreliais...

Blaivybė, šeima, kultūra – šie žodžiai vis girdėjosi šventinio koncerto vedėjos, tikros žemaitės, aktorės Nijolės Narmontaitės lūpose.

Šiųmetinis – septintasis Naisių festivalis be jau išvardytų vertybių pagerbė ir viso pasaulio žemaičius. Šio projekto autorius bei mecenatas yra politikas Ramūnas Karbauskis ir asociacija „Naisių bendruomenė“.  

Dvi dienas, liepos 9 ir 10, nuo ryto iki vėlaus vakaro Naisių gyvenvietė šventė kartu su čia atvykusiais svečiais. Pirmoji festivalio diena tradiciškai buvo skirta menams bei edukacijai (nepamirštant žemaitiškų akcentų), o antroji – sportui ir mažiesiems atlikėjams.

Jau antrą kartą šiame vasaros festivalyje dalyvavo ir Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras.

Šįkart mes įsikūrėme laisvalaikio bei kūrybos stovykloje. Savo pramoginę - edukacinę programą pavadinome „I žemaitę myl šunis!“. Su mumis kartu vėl buvo geri bičiuliai – Šiaulių dresūros mokykla „Laukinė orchidėja“, Alfonsas Dauskurdis su belgų aviganiu Rakštimi ir Dovydas Alešiūnas su bulterjeru Kidu. Mums talkino ištikimos kinologijos savanorės: vilnietės Guoda Kavaliauskaitė ir Dovilė Masalskaitė ir šiaulietė Simona Orūnaitė.

Ir nors ruošėmės iš anksto, vis tiek būta nerimo: tarp daugiau nei 20 festivalio renginių kaip su savo šunimis įsiterpsime mes?

Juk savo žiūrovų laukė Baltijos cirkas, klounų mokykla, virtuvės mitų griovėjai, sveikuolių mokymai, knygų skaitymai. Visas viduramžių miestelis su lietuviškais amatais, senoviniais žaidimais ir edukacija. Vištų, triušių, alpakų kolekcijos, senovinių automobilių paroda, atrakcionų miestelis, spektakliai, o didžiojoje scenoje – be perstojo vykęs garsių atlikėjų koncertas.

Nerimavome be reikalo. Kinologinių renginių vedėjai Augustei Daukšienei paėmus į rankas mikrofoną, aplink erdvų ringą tuoj susispiesdavo šunų mylėtojai. Kai kurie jų į festivalį atvyko su savo augintiniais ir po pasirodymų užsukdavo į Mokymo centro palapinę pasikonsultuoti, susipažinti.

Net tris kartus skirtingu laiku pasirodė „Laukinės orchidėjos“ šunys, triukus rodė Mokymo centro darbuotojų augintiniai – Labradoro retriverė Amber ir valų terjeras Džo.

„Trečią kartą atvažiuojame į Naisių festivalį“, – sakė  keturios kelmiškės mergaitės, išbandžiusios beveik visas Mokymo centro kūrybinių dirbtuvių veiklas. Į klausimą, kodėl joms patinka šunys, atsakė žemaitiškai santūriai: „Užtat, kad jie draugiški...“.

Praėjusiais metais Naisiai tapo mažąja Lietuvos kultūros sostine ir davė startą naujoms kultūros sostinėms.

Šiemet jomis tapo Alanta (Molėtų r.), Gelgaudiškis (Šakių r.), Josvainiai (Kėdainių r.), Juknaičiai (Šilutės r.), Merkinė (Varėnos r.), Miežiškiai (Panevėžio r.), Pagramantis (Tauragės r.), Šeduva (Radviliškio r.), Vepriai (Ukmergės r.) ir Žemaičių Kalvarija (Plungės r.).

Festivalyje dalyvavo šių kultūros sostinių gyventojai, savivaldos atstovai. Tarp kitų festivalio renginių jie taip pat domėjosi ir kinologiniu švietimu.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.