Marijampolėje startavo kinologinis švietimas

2014 Spalis 28 d.

 

Spalio 24 d. Marijampolėje įvyko pirmoji Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro ir Marijampolės tarnybinės dekoratyvinės šunininkystės klubo „Draugas“ organizuota paskaita-diskusija „NORIU ŠUNS: kaip išsirinkti tinkamiausią?“.

Susidomėjimas kinologija Marijampolėje džiugina – klausyti paskaitos ir diskutuoti apie šunis susirinko įvairaus amžiaus žmonės, jau turintys arba dar tik planuojantys įsigyti augintinį. Dalyviai išsiaiškino rūpimus klausimus: kur įsigyti šuniuką, kaip rasti patikimą veislyną, kada galima dalyvauti parodose, kam skirti šunų mylėtojų klubai.

Kinologinis švietimas, nors ir nedideliais žingsniais, bet pasiekia vis daugiau žmonių – iš dalyvių užduodamų klausimų buvo galima suprasti, kad žmonės vis daugiau domisi įvairiomis šunų veislėmis, elgsena, dresūra. Gerai nuteikia klausimai apie būsimo šuniuko pasirinkimą – tai reiškia, kad augintinio įsigijimas yra atsakingai planuojamas.

Daugiausiai diskusijų sukėlė klausimas, ar būtina bent kartą sukergti kalytę. Neigiamas atsakymas nustebino ne vieną paskaitos lankytoją. Spėta užbėgti įvykiams už akių, nes dauguma dalyvių, tikėjusių „privalomos vados mitu“ sakė auginantys patinus.

Maloniai nustebino tai, kiek skirtingų šunų veislių, matomų skaidrių paveikslėliuose, įvardijo paskaitą įdėmiai klausę vaikai. Jauniausius lankytojus sužavėjo „šuo su šukuosena“ – baltas komondoras, turintis virvelėmis susisukusį plauką.

Diskutavome ir apie tinkamą šuns auklėjimą bei socializacijos svarbą. Puikiu pavyzdžiu tapo Džeko Raselo terjeras, vieno iš paskaitos dalyvių atsivestas pratintis prie nepažįstamų žmonių. Linksmai žaidžiantis šuo padėjo susipažinti iki paskaitos nepažįstamiems šunų mylėtojams.

Kita paskaita Marijampolėje vyks lapkričio mėnesį.

Myli šunis, patinka švietėjiška veikla, nori atlikti profesinę praktiką, turiningai praleisti laisvalaikį – prisijunk prie LKD Mokymo centro komandos! E. p. savanoriai@kinologija.lt.

Gabija Vyšniauskaitė

N.Sajauskaitės-Juknevičienės ir S.Vyšniauskienės nuotr.