Pasaulinei gyvūnų globos dienai – LKD Mokymo centro ir bibliotekų projektas

2022 Rugsėjis 21 d.

 

Parodų būna visokių. Netrūksta ir vaikų kūrybos parodų, tačiau gyvūnų mylėtojams pačios įdomiausios turėtų būti vaikų sukurtos „Gyvūnų teisių knygos“. Tokios parodos nuo rugsėjo mėnesio Vilniuje yra net dvi ir jas abi kartu su bibliotekomis suorganizavo Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras.

Šiek tiek priešistorės. LKD Mokymo centras kasmet organizuoja respublikinius vaikų kūrybos konkursus.

„Seimas šiuos metus paskelbė Gyvūnų gerovės metais, todėl kilo mintis surengti Lietuvos pradinių klasių vaikų kūrybos konkursą „Gyvūno teisių knygą“. Mūsų idėją palaikė Žemės ūkio ministerija bei Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakultetas. Norėjome, kad vaikai pasidomėtų, ką reiškia „Penkios gyvūnų laisvės“, kad klasėje apie tai pasikalbėtų, kad sužinotų, kaip gimsta knyga ir taptų jos autoriais, iliustratoriais“, – sakė LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Mokymo centras sulaukė bemaž 200 vaikų sukurtų knygelių, kuriose vaikai pavaizdavo ne tik gyvūnus augintinius, bet ir savo šeimą, namus – saugiausią aplinką mylimiems gyvūnams. Konkurso nugalėtojai gavo puikių dovanų ir, svarbiausia, dalis knygų vasaros pabaigoje susiruošė keliauti į bibliotekas.

„Iš respublikos mokyklų sulaukėme poros šimtų knygų, – apie pavasarį vykusį konkursą kalbėjo projekto vadovė Dovilė Masalskaitė. – Darbai buvo tokie puikūs, jog norėjosi juos gyvai, ne vien nuotraukose visiems parodyti“.

Į LKD Mokymo centro kvietimą eksponuoti vaikų kūrybos knygas atsiliepė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka ir Vilniaus miesto savivaldybės viešoji biblioteka „Saulutė“. Pastarosios bibliotekos darbuotojoms knygelės ir gyvūnų gerovės idėja taip patiko, jog buvo nuspręsta suorganizuoti „Gyvūnų teisių knygos“ parodos tęsinį. Kai vasarą šioje bibliotekoje vyko vaikų dienos stovykla „Miesteliautojai“ ir su vaikais užsiėmimą vedė dailininkė , stovyklautojai kartu su ja taip pat kūrė knygas. Daugumos vaikų sukurtų knygelių idėja – viena iš penkių gyvūnų laisvių. Dabar šalia LKD Mokymo centro respublikinio vaikų konkurso parodos darbų rikiuojasi ir „miesteliautojų“ sukurtos knygelės. Bibliotekoje „Saulutė“ dienos stovyklos lankytojams LKD Mokymo centras pravedė ir edukacinį užsiėmimą „Penkios gyvūnų laisvės“. Įvertinus šio užsiėmimo aktualumą, nuspręsta tęsti bendradarbiavimą – artėjant Pasaulinei gyvūnų globos dienai, spalio 4-ajai, šioje bibliotekoje startuos naujas Mokymo centro švietimo projektas „Atsakingo šeimininko akademija vaikams“. Apie jį informacija bus paskelbta netrukus, o dabar primename: pavieniui ar šeimomis su vaikais, galbūt net visa klase jūs galite apsilankyti dviejose vaikų kūrybos parodose – „Gyvūnų teisių knygos“ jūsų laukia Vilniaus miesto savivaldybės centrinėje bibliotekoje „Saulutė“ ir Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje.

Agatos Mulerovaitės nuotr.