Pavasariški Ukrainos akcentai LKD Mokymo centro stende

2023 Kovas 8 d.

 

Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro edukacinės veiklos šįkart buvo kupinos ukrainietiškų akcentų. Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo, kur kovo 3-5 d. vyko tarptautinėse šunų parodos, dažnai buvo galima išgirsti kalbantis ukrainietiškai bei pamatyti geltonų mėlynų akcentų.

Tai ir penktadienį į parodą atvykusi Vilniaus lietuvių namų mokinių grupė, kurios didelę dalį sudarė čia laikinai prieglobstį radę ukrainiečiai. Tai ir Reabilitacijos centro „Майбутнє“ savanorė iš Kijevo Hanna Horoshko, talkinusi Mokymo centro stende ir padėjusi organizuoti edukacines bei pramogines veiklas. Tai ir Ukrainos kinologai, išsivežę iš Vilniaus už save didesnes parodų nugalėtojų taures. Žinant, kokius sunkumus jiems tenka įveikti ir ką išgyventi, ukrainiečių ryžtas ir toliau veisti šunis, dalyvauti su jais parodose ar važybose, verti didžiausios pagarbos.

Vilniaus lietuvių namų mokiniams buvo surengta ekskursija po parodą, paskui jie noriai įsitraukė į Mokymo centro pasiūlytas kūrybines veiklas – vaikai klijavo iš pagaliukų… namus. Kokius namus, neverta net pasakoti. Glostė šunis, vienas per kitą pasakojo apie savo augintinius, džiaugėsi galėdami susipažinti su terapiniu šunimi, kavalieriaus karaliaus Karolio spaniele Zea, kuri specialiai dėl jų kartu su savo vedle Veslava Citovič - Rul atvyko į Litexpo.

Šeštadienį parodos lankytojai pamatė Šokių su šunimis varžybas (Canine Freestyle), kuriose varžėsi 15 Lietuvos, Estijos ir Latvijos sportininkų. Sekmadienį kartu su dresūros mokykla „SmarDog“ išbandė savo augintinių gebėjimus ir daug sužinojo apie šunų elgseną. Visada džiugina šios dresūros mokyklos požiūris į gyvūnų augintinių ugdymą, savanoriškas dalyvavimas edukaciniuose renginiuose, gyvūnų globos šventėse.

Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto studentai, ištikimi LKD Mokymo centro bičiuliai, kaip visada pasirūpino, kad mažeiji parodos lankytojai galėtų mėgautis piešiniais ant veidukų ir taptų „visiškai neatpažįstami“.

Pavasario spalvomis papuoštoje Mokymo centro erdvėje parodų lankytojai, ypač šeimos su vaikais, užtruko ne vieną valandą. Čia buvo galima daugiau sužinoti apie „Atsakingo šeimininko akademiją“, žaisti kinologinius žaidimus ir net sudalyvauti „Protų mūšyje“. Šiame konkurse susirungė Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos ir Vilniaus Ąžuolyno progimnazijos mokiniai, jiems taip pat atskiromis grupėmis buvo organizuotos ekskursijos po šunų parodą.