Pėdų traumos ir jų gydymas

2017 Sausis 4 d.

 

Šunų pėdos nuolat „dirba“ gyvūnui vaikštant, bėgiojant, šokinėjant, žaidžiant. Todėl gana dažnai šunys patiria kojų traumas – pirštų pagalvėlės nusitrina, skyla nagai, lūžta arba išnyra pirštai, pėdos įpjaunamos ir t.t. Daugumos šių traumų galima išvengti, o jeigu jos pastebimos anksti – greičiau išgydyti.

Nutrintos pėdutės

Dažniausiai tai atsiranda dėl greito bėgimo ir slydimo ant kietų, gruoblėtų paviršių, taip pat vaikštant įkaitusiu šaligatviu (dėl nudegimo ant pirštų pagalvėlių iškyla skausmingos pūslės, kurios vėliau nusilupa).

Kai padas nusilupa, lieka raudonos spalvos vidinė dalis. Ji labai skausminga, todėl dauguma šunų ant pažeistos kojos stengiasi neperkelti svorio ir todėl ima šlubčioti. Nutrinti padai sugyja per savaitę arba šiek tiek ilgiau. Juos galima patepti specialiu veterinarijos vaistinėje įsigytu tepalu, galima pamirkyti pėdutes baltojo ąžuolo žievės arbatoje.

Paprastai pagalvėlių drėgnumą šunys palaiko jas laižydami ir patys švarindami, tačiau kartais pėdos gali pradėti džiūti ir luptis. Tokiu atveju reikia maitinamojo kremo (skirto specialiai gyvūnams). Tinkamas kremas šuns pėdeles saugos ištisus metus, tai lyg plonas batukas, neleidžiantis svetimkūniams sužeisti odos ir užtikrinantis, kad pėdutės neišdžiūtų.

Lūžę nagai

Jei šuns nagai ilgi, yra rizika, kad jie nulūš, o tai labai skausminga. Dėl tam tikrų ligų nagai gali skilinėti ir net išvis „nukristi“. Jei šuniui nagai lūžinėja nuolat, jis gali turėti rimtų sveikatos sutrikimų. Per ilgi nagai šuniui kliudo taisyklingai statyti kojas ir didina traumų – sausgyslių patempimų ar net sąnarių išnirimų riziką.

Lūžus nagui reikia pašalinti atskilusią dalį, sustabdyti kraujavimą ir apsaugoti pažeistą plotą, kol šis sugis ir ataugs naujas nagas. Kad gytų gražiau, nagą reikia pakirpti virš lūžio vietos.

Nuo šios bėdos šunį lengvai apsaugosite, jeigu per ilgus nagus reguliariai karpysite. Tas pats tinka ir aukščiau ant kojos esantiems pridėtiniams nagams – tai primityvūs, linkę visur užkliūti „nykščiai“, kurie neprižiūrimi net įauga į koją.

Lūžę arba išnirę pirštai

Nepriklausomai nuo to, kaip pirštas lūžo ar išniro, iškart suprasite, kad šuniui skauda, todėl teks jį kuo greičiau gabenti pas veterinarijos gydytoją. Lūžusį pirštą galima operuoti, sutvirtinti įtvaru arba  amputuoti. Priklausomai nuo operacijos sudėtingumo 4 - 5 savaites gali tekti nešioti įtvarą.

Netepkite skausmą malšinančiais tepalais – geriau tegul augintinis koją jaučia ir pats ją saugo.

Pėdų įpjovimai

Kol šeimininkas mėgaujasi pasivaikščiojimu su šunimi, staiga pasigirsta cypimas. Šeimininkas nudelbia akis ir pamato šukes ant šaligatvio... Ką daryti, kai šuo įsipjauna pėdą?

Pirmiausia reikia patikrinti, ar žaizdoje neliko šukių. Jei liko, būtinai jas ištraukti. Labai gerai būtų koją nuplauti po tekančiu vandeniu, pašalinti smulkias stiklo šukes. Tada stabdyti kraujavimą – spausti leteną tvarsčiu arba kita švaria, kraują sugeriančia medžiaga. Kol nustos kraujuoti, spaudimas turėtų būti pastovus. Jei pjūvis nedidelis, kraujavimas bus greit sustabdytas. Jei gilus, gali nepavykti to padaryti, todėl teks keliauti pas veterinarą.

Geriausias būdas išvengti įpjovimų – atidžiai stebėti aplinką.

Lūžę kaulai

Paprastai kaulai lūžta po „blogo nusileidimo“. Šios traumos dažnesnės aktyviems ir senesniems šunims. Neretai susižaloja ir mažų veislių jauni šuniukai (iki metų amžiaus). Jų kaulų augimo zonos labai trapios ir kaulas toje vietoje lūžta netgi kritus iš nedidelio aukščio (iškritus iš šeimininko rankų, nušokus nuo lovos).

Pagrindinis gydymo tikslas – sumažinti skausmą, papildomų nelaimingų atsitikimų riziką ir išvengti atvirų žaizdų infekcijos. Nebandykite patys „taisyti“ lūžio, atvirų lūžio vietų netepkite antiseptikais ar kitais tepalais – iš karto gabenkite šunį pas veterinarijos gydytoją.

Greičiau pasveikti po traumų gali padėti gliukozamino ir chondroitino papildai. Jie stiprina kremzles ir slopina fermentus, kurie stabdo jų augimą.

Jei šuo aktyvus, maitinkite jį kokybišku ėdalu, kad gautų pakankamai medžiagų, stiprinančių jo raumenis ir skeletą.

S.Valouevos nuotr.

Šaltinis: http://www.vetvila.lt/straipsniai/dazniausios-sunu-pedu-traumos-ir-ju-gydymas