„Penktadienio šuo: pažinkime veisles“ – LKD feisbuke ir jutube

2021 Gegužė 9 d.

 

Praėjusių metų rudenį LKD Mokymo centro komanda pradėjo naują projektą – nuotolinius pasimatymus su įvairių veislių šunimis. Tiksliau, su patyrusiais jų veisėjais, tarptautiniais šunų teisėjais, kinologijos specialistais. Nuo 2020 m. lapkričio 6 dienos, kuomet startavo švietimo projektas „Penktadienio šuo: pažinkime veisles“, jau įvyko 22 pasimatymai. Daugiau kaip 33 valandas jūs mėgavotės (ir dabar tai galite daryti, nes PŠ įrašai LKD youtube kanale – nemokami, laisvai prieinami) pokalbiais apie šunų veisles.  

Klausydamiesi veislių pristatymų, tikriausiai atkreipėt dėmesį, kad „Penktadienio šuo“ yra ne vien apie šunų veisles. Jis yra apie atsakomybę renkantis augintinį. Apie veisėjų pašaukimą veisti ir auginti emociškai bei fiziškai sveikus šuniukus. Apie veisėjų pareigą gerinti veislės kokybę. Apie būtinybę rūpintis šunų gerove. Apie šunų prigimties bei elgsenos plonybes ir dar apie daug ką...

„Jie viską daro iš meilės, bet jiems reikia duoti laiko pagalvoti. Žinoma, sprendimus turi priimti šeimininkas. Kolis viską daro iš meilės ir nori, kad mes juo didžiuotumės. Tai jo prigimtyje“, – taip, pristatydama kolius, sakė ilgametė šių šunų veisėja, tarptautinė teisėja, veterinarijos gydytoja Natalja Skalin.

„Jis nėra įsakymų šuo“,– pokalbyje apie škotų terjerus pabrėžė tarptautinė šunų teisėja, patyrusi škotų terjerų veisėja Jūratė Butkienė.  

„Aš esu prieš, kai šunys laikomi savigynai. Šiais laikais to nebeturėtų būti“, – kalbėjo vokiečių aviganių veisėja, kinologė Živilė Čepulienė.

Tai tik kelios „Penktadienio šuns“ citatos, bet jos atspindi nuomonių įvairovę, atvirą, nepagražintą tiesą apie šunis. Pristatydami ilgametę savo patirtį ir mylimus šunis, veisėjai nori, kad būsimieji šuniukų šeimininkai labai atsakingai pasvertų visus už ir prieš, ir kad jų išveisti šunys patektų į pačius geriausius namus. Juk kiekvienas šuo vertas gerų namų, tik ar kiekvieni namai verti gero šuns?

LKD Mokymo centro komanda džiaugiasi visuomenės susidomėjimu šiuo projektu. Neseniai jis sulaukė ir tarptautinio įvertinimo: „Penktadienio šuo: pažinkime šunų veisles“ buvo pristatytas nuotoliniame Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) Jaunimo grupės susitikime. Gražių žodžių šiai  švietimo iniciatyvai negailėjo FCI prezidentas Tamas Jakkel ir kiti nuotolinio susitikimo dalyviai.

Jeigu jūsų penktadieniai užimti, pokalbių įrašus žiūrėkite jums patogiu laiku, bet kada – vėliau. O tiesiogines transliacijas kviečiame ir toliau  stebėti LKD facebook paskyroje bei LKD youtube kanale.

Iki susitikimo penktadienais!

Julijos Tranelytės nuotr.