Perkant veislinį šuniuką užsienyje

2019 Spalis 25 d.

 

Pirkdami šunį užsienyje, įsitikinkite, ar jo kilmės dokumentai Lietuvoje bus pripažįstami, ar jie yra išduoti Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) narės – pagrindinės tos šalies, kur įsigyjate augintinį, kinologų organizacijos. 

Norint sužinoti, ar šuniuko kilmės dokumentus išdavusi kinologų organizacija yra FCI narė, tai galima padaryti neišeinant iš namų, apsilankius FCI svetainėje www.fci.be.

FCI svetainėje rasite Tarptautinei kinologų federacijai priklausančių kinologų organizacijų kontaktus, o per šias organizacijas - ir šunų veislynus.

Apie konkretų šunų veisėją ir jo veiklą daugiausiai sužinoti galima tos šalies, kur planuojate pirkti šunį, kinologų organizacijoje. Atkreipiame dėmesį, kad šunų veisėjai yra registruoti savo šalies šunų mylėtojų klubuose, jų veikla yra žinoma ir kontroliuojama.

Įsigyjant šunį užsienyje, veisėjas turi jums iškart pateikti eksportinius šuniuko dokumentus (Export Pedigree), kad galėtumėte savo augintinį legaliai parsigabenti, o vėliau registruoti viename iš jūsų pasirinktų Lietuvos kinoolgų draugijos klųbų.

Eksportiniuose dokumentuose būtinai turi būti įrašyti pirkėjo – naujojo šuniuko savininko duomenys: vardas, pavardė, gyvenamosios vietos adresas.

Nesinaudokite tarpininkų paslaugomis – įsigykite augintinį tiesiai iš veislyno. Rasti kontaktus, susisiekti su užsienio šalių šunų mylėtojų klubais ir veisėjais visada galima jau minėtos FCI svetainės pagalba.

Lietuvos kinologų draugijos veisėjai savo šuniukus parduoda su LKD išduotais kilmės dokumentais, paženklintus integriniu grandynu („mikročipo“ numeriai turi sutapti su numeriai, įrašytais šuniuko kilmės dokumentuose). Atsakingas šunų veisėjas įteikia naujajam savininkui ir šuniuko sveikatos pasą, kuriame pažymėti atlikti skiepai, kt. svarbi informacija). Šis sveikatos pasas galioja visose ES šalyse.

Šuniukai parduodami pasirašius pirkimo-pardavimo sutartis. Tokią sutartį patartina pasirašyti ir įsigyjant šunį užsienyje.

Apie jus dominančius Lietuvos šunų veislynus galite sužinoti šunų mylėtojų klubuose (klubų sąrašas www.kinologija.lt) arba LKD telefonu +370 5 24 91 119.

Pexels.com nuotr.