Septyni patarimai, kaip tausoti šuns sveikatą

2016 Rugsėjis 16 d.

 

Niekam nesmagu, kai suserga augintinis – tai lemia nepamatuojamus rūpesčius, sugaištą laiką, nerimą, liūdesį, o ypač, jeigu šeimoje yra vaikų. Todėl šunų augintojams siūlome laikytis principo – prevencija svarbiau už gydymą, ir įsidėmėti šiuos patarimus:


1. Mityba: šerkite savo augintinį kokybišku, visaverčiu, jo poreikius atitinkančiu ėdalu. Atsižvelkite į šuns amžių, aktyvumą, sveikatą. Nepirkite pigiausio ėdalo, esančio žmonių maisto parduotuvėse, o prieš išsirinkdami jį pasikonsultuokite su veterinarijos gydytoju arba prekių gyvūnams pardavėju. Neduokite šunims kaulų, kuriuos jie gali sukramtyti – pernelyg dažnai tokie šunys atsiduria veterinarijos gydytojų operacinėse. Normuokite ėdalo kiekį, kad šuo nenutuktų, nes tai kenkia jo sveikatai – padidėja širdies ir kitų ligų rizika. Sekite, kad vandens dubenėlis niekada nebūtų tuščias, o vanduo kasdien būtų šviežias. Pastebėję, kad šuo dėl neaiškių priežasčių ėmė daugiau lakti ir dažniau šlapintis, kreipkitės į veterinarijos gydytoją.


2. Aplinka: niekada nepalikite automobilyje šuns vieno, jei tik automobilio viduje temperatūra gali pakilti aukščiau kaip +25° C arba nukristi žemiau nei -5° C. Kiekvieną vasarą daug šunų žūva perkaitę automobiliuose, net jei buvo palikti trumpam ir su pravertais langais. Lauke laikomiems šunims turi būti užtikrinta užuovėja nuo vėjo ir lietaus, o šaltuoju metų laiku – laikymo vietos apšiltinimas.


3. Vakcinacija: kasmet skiepykite šunis nuo pasiutligės ir kitų pavojingų užkrečiamųjų ligų. Kai kurie susirgimai, pavyzdžiui, parvoviruso sukeltas viduriavimas, Lietuvoje vis dar pasitaiko gan dažnai ir yra labai užkrečiamas, o baigtis gali šuns mirtimi. Nerizikuokite!


4. Apsauga nuo parazitų: išorės parazitai ne tik sukelia odos sudirgimą ir niežulį. Erkės dažnai perneša itin pavojingas šunims ligas (babeziozės sukėlėjai), o blusos – agurkinio kaspinuočio lervas. Vidaus parazitai (askaridės, kaspinuočiai ir kt.) ne tik sekina šuns organizmą, bet taip pat su išmatomis platina kiaušinėlius, kurie parazitais gali užkrėsti kitus gyvūnus ir žmones. Todėl reguliariai rūpinkitės savo šunų apsauga nuo vidaus ir išorės parazitų, net jeigu jūsų šuo visą laiką yra laikomas uždarame kieme ar prie būdos. Atkreipkite dėmesį į pasirinktų priemonių suteikiamos apsaugos trukmę. Pasikonsultuokite su veterinarijos gydytoju ir sudarykite profilaktinių priemonių naudojimo planą.


5. Skrandžio užsisukimas: didelių veislių šunys yra linkę į skrandžio užsisukimą – itin pavojingą būklę, kai šuo dėl kraujotakos sutrikimo gali nugaišti labai greitai. Todėl vedžiokite šunį prieš šėrimą, o po jo porą valandų leiskite ramiai pabūti, nelakstyti, nedūkti ir nesivartyti.


6. Dantys: nuolat sekite šuns dantų būklę ir reguliariai juos valykite, kad šuo kuo ilgiau turėtų sveikus dantis ir netektų jų šalinti. Galite naudoti specialius papildus, saugančius nuo dantų apnašų kaupimosi ir dantų gedimą skatinančių bakterijų. Tai padeda ir nuo nemalonaus kvapo iš nasrų. Būkite ypač dėmesingi mažų veislių šunų (mopsų, buldogų ir kt.) dantims, nes dėl anatominių ypatumų jų dantims dažniau reikia veterinarinė priežiūros.


7. Būkite dėmesingi: jeigu pastebėjote neįprastą šuns elgesį ar savijautą, kreipkitės į veterinarijos gydytoją. Neretai lemtinga gali būti viena uždelsta diena ar net kelios valandos.
Visuomet prisiminkite, kad prevencija ir sveikatos tausojimas kainuoja žymiai mažiau, negu ligų gydymas.


Rūta Kudelytė

Pexels nuotr.