Sugriežtinta atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais

2015 Birželis 27 d.

 

2015 m. birželio 23 d. LR Seimas priėmė įstatymų pataisas, kuriomis numatyta smarkiai sugriežtinti atsakomybę už žiaurių elgesį su gyvūnais.

Be to, parlamentarų sprendimu nustatyta, jog gyvūnai, jei yra kankinami ar neprižiūrimi, gali būti atimami iš šeimininkų.

Kaip numatyta Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisose, už kurias balsavo 84 Seimo nariai, nuo šiol gyvūnai iš gyvūnų savininkų ar laikytojų galės būti atimami, tai yra konfiskuojami, jei yra kankinami, su jais yra žiauriai elgiamasi.

Pataisomis nustatyta: siekiant nutraukti gyvūnų kančias, iš gyvūno savininko ar laikytojo paimtas suluošintas ar sunkiai sergantis gyvūnas, neprašant gyvūno savininko ar laikytojo sutikimo, veterinarijos gydytojo sprendimu gali būti nugaišinamas.

Tokiu atveju gyvūno laikinosios globos, gydymo, laikymo, nugaišinimo ar gaišenos tvarkymo išlaidas turės atlyginti gyvūno savininkas arba laikytojas. Be to, numatyta, kad pilnamečiams neveiksniems asmenims draudžiama laikyti gyvūnus, o asmenys, kurių veiksnumas yra apribotas, galės įsigyti, laikyti gyvūnus tik turėdami rūpintojo sutikimą.

Kartu Seimas pritarė Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisoms, kuriomis numatyta smarkiai padidinti baudas už žiaurų elgesį su gyvūnais.

Iki šiol galiojusi tvarka numatė, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas užtraukė baudą piliečiams nuo 28 iki 289 eurų ir pareigūnams nuo 289 iki 579 eurų.

Pagal naująją tvarką žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas užtrauks baudą nuo 50 iki 1200 eurų su gyvūno (gyvūnų) konfiskavimu arba be konfiskavimo.

ATPK nustatyta, kad tokia pati veika, padaryta asmens, jau bausto už žiaurų elgesį su gyvūnais, užtrauks baudą nuo 1200 iki 1750 eurų gyvūno (gyvūnų) konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Seimas nusprendė, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas, jeigu dėl to gyvūnui (gyvūnams) gresia žūtis arba suluošinimas, užtrauks baudą nuo 300 iki 1750 eurų su gyvūno (gyvūnų) konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Tokia pat veika, padaryta asmens, jau bausto už numatytus pažeidimus, užtrauks baudą nuo 1750 iki 2300 eurų su gyvūno (gyvūnų) konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Be to, kaip nutarė tautos išrinktieji, Baudžiamajame kodekse (BK) numatyta atsakomybė už žiaurų elgesį su gyvūnais grės ir juridiniams asmenims.

BK numatyta, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Teisės aktų pataisos turėtų įsigalioti šių metų liepos 15 dienos.

Agnė Palubeckaitė, Gytis Pankūnas, http://www.alfa.lt/straipsnis/49870356/zinia-gyvunu-kankintojams-baudos-sieks-kelis-tukstancius-euru#ixzz3eGEM8cm0

Svetlanos Valujevos nuotr.