Šuns gerovė ir antkaklis: tai suderinama!

2017 Sausis 30 d.

 

Koks antkaklis šuniui geriausias? Toks, su kuriuo ir jis, ir aplinkiniai saugūs. Parinktas pagal šuns amžių, veislę, temperamentą, kailio tipą (vienokie antkakliai tinka ilgaplaukiams, kitokie – trumpaplaukiams šunims). Pagal tai, ką šuo veikia: dalyvauja medžioklėje, varžybose, parodose, paprasčiausiai eina pasivaikščioti.

Be to, antkaklis turi būti patogus. Ir patogus ne vien šuniui, bet ir jo šeimininkui. Ne paskutinėje vietoje ir antkaklio grožis, tačiau pirmiausia rūpinamasi ne grožiu, o gyvūno saugumu ir gerove.

Taip pat svarbu, kad augintinis būtų gerai matomas tamsiuoju paros metu – tam pasitarnauja šviesą atspindintys antkakliai, prie antkaklių prisegami atšvaitai arba pavadėliai su šviesą atspindinčiomis juostelėmis.

Rūpestingas šeimininkas, net jeigu jo šuo ir paženklintas poodine mikroschema, antkaklio vidinėje pusėje užrašo savo koordinates arba prisega pakabuką su informacija. Suradus tokį šunį greičiau susisiekiama su šeimininku – antkaklis pasitarnauja kaip gyvūno tapatybės nustatymo priemonė.

Svarbiausia, kad šuns antkaklis būtų tinkamo dydžio. Užsegus už jo turi laisvai tilpti 2 pirštai (per mažas antkaklis veržia kaklą, iš per didelio šuo gali išsinerti).

Stambiam šuniui siauras, plonas antkaklis spaudžia kaklą, mažam šuneliui sunkus, storas antkaklis kelia diskomfortą, gali pradėti skaudėti sprandą, nugarą.

Tekstilės antkakliai

Tekstilės antkakliai yra tvirti, patikimi. Jie gali būti kelių sluoksnių. Sudrėkę neišsitampo, nepraranda formos. Iš vidinės tokio antkaklio pusės būna paminkštinimas – šuo nepatiria nemalonaus spaudimo, po antkakliu nenušiūra kailis.

Renkantis antkaklį labai svarbu sagtis: ar saugiai, patikimai užsisega, ar patogu ją atsegti. Taip pat svarbu, kad metalinis antkaklio žiedas, prie kurio segamas pavadėlis, būtų patikimas, gerai suvirintas, tvirtas.

Tekstilės antkakliai būna įvairių spalvų, juos galima derinti prie šuns kailio spalvos. Patinukams paprastai parenkami tamsesnių, o kalytėms – ryškesnių, žaismingesnių spalvų antkakliai. Prie antkaklio spalvos derinama pavadėlio spalva.

Odiniai antkakliai

Šie antkakliai gali būti iš natūralios arba dirbtinės odos. Deja, kai sušlampa, natūralios odos antkakliai gali pakeisti formą, spalvą. Jie nelabai tinka tarnybiniams, medžiokliniams, lauke dirbantiems šunims.

Bet yra šunų veislių, kurioms kaip tik rekomenduojami odiniai antkakliai (kurtams reikia  plataus, ilgą kaklą saugiai apglėbiančio odinio antkaklio, užneriamo per galvą).

Odiniai antkakliai mažiems šuniukams kartais dirgina uoslę, be to, jauni šunys greit išauga antkaklius, o kokybiškas odinis antkaklis yra gana brangus.

Parodų antkakliai

Parodose šunys demonstruojami su specialiais parodiniais antkakliais ir pavadėliais. Mažiems ir vidutiniams šunims parodose naudojami ploni odiniai arba tekstiliniai pavadėliai (jie užneriami – tarnauja kaip antkaklis ir pavadėlis vienu metu).

Tokie pavadėliai neuždengia šuns kūno, galima aiškiau matyti šuns laikyseną.

Prie parodinio antkaklio šunį reikia pratinti ne parodos dieną, o iš anksto.

Metaliniai ir „specialieji“ antkakliai

Šunų gerovė ir metalinis antkaklis dažniausia yra nesuderinami dalykai. Čia nekalbame apie vadinamuosius griežtus antkaklius su metalo spygliais, kurie neva padeda „auklėti“ šunį.

Šunį reikia auklėti motyvuojant, bendraujant, sudominus įdomia veikla, o ne užsegus dygliuotąjį antkaklį.

Kam rūpi gyvūnų gerovė, nepatartų užnerti šuniui, o ypač jauniems šuniukams, metalinių grandinėlių.

Segintys metalinius antkaklius bei metalines grandinėles, smarkiai užveržus kaklo sritį, gali patirti trachėjos sužalojimų. Verždamiesi į priekį, gali patempti kaklo raumenis ar net nualpti dėl deguonies stygiaus.

Kiti specialios paskirties antkakliai gali būti naudojami tik konsultuojant patyrusiems dresuotojams, dažniausia juos segi tam tikrų tarnybų šunys.

Prisiminkime, kad rinkdamiesi antkaklį augintiniui pirmiausia turime rūpintis jo gerove, saugumu, o tik paskui grožiu ar išskirtinumu.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.