Šunų veisėjai dalyvavo paskaitoje apie genetiką

2016 Vasaris 15 d.

 

Apie šuns genomo išskyrimą biotechnologijos srities mokslininkai paskelbė palyginti neseniai – prieš 11 metų šunys tapo ketvirtąja žinduolių rūšimi, kuriai nustatyta genomo seka bei apytikslis genų skaičius. Pirmiau nei šunims genomų seka buvo nustatyta žmonėms, šimpanzėms, žiurkėms ir pelėms.

Kad genetika yra palyginti jauna biologijos mokslo šaka, buvo galima įsitikinti vasario 12 d. LKD Mokymo centre vykusioje paskaitoje „Taikomoji genetika šunų veisėjams“.

Paskaitą šunų veisėjams čia skaitė Kopenhagos universiteto biotechnologijos mokslų magistrė Lina Šiukštaitė, jau planuojanti būsimas biotechnologijos doktorantūros studijas Vokietijoje.

„Vieno veislyno problema genetinių ligų atžvilgiu yra visos šunų veislės problema, todėl tai turi rūpėti visiems. Veisėjai turi būti atviri, dalintis informacija, jeigu jie iš tiesų siekia veislės kokybės. Jeigu kergsime kalytes vis su tuo pačiu „topiausiu“ patinu, pakenksime visai veislės populiacijai. Taigi šunų veisėjams reikia žvelgti globaliau, dalintis savo veislės linijomis ir galvoti apie visą veislės populiaciją“, – paskaitoje ne kartą pabrėžė L.Šiukštaitė.

„Seminaras patiko: pasikartojau genetikos pagrindus – genų paveldėjimą, kintamumą ir kita. Mane, kaip daugelį seminaro klausytojų, sudomino informacija apie šuns kilmę, COI (coefficient of inbreeding), duomenų bazės bei kaip visa tai panaudoti veisiant šunis. Manau, kad iš seminaro žmonės išėjo su padidėjusiu žinių bagažu ir su motyvacija tobulėti, nepamiršti genetikos, kuri ypač svarbi, jeigu norime atsakingai veisti šunis“, – sakė valų korgių pembrokų gerbėjas Tomas Eglinskas.

Nors paskaitos lektorės Linos Šiukštaitės šunų veisimo patirtis kol kas nedidelė (išveisė dvi Aliaskos malamutų vadas), tačiau teorinių žinių kraitis, ypač šunų genetikos srityje, išties nemažas.

Paklausta, kodėl jai patinka Aliaskos malamutai, lektorė atsakė: „Tai primityvi, nepriklausoma šunų veislė. Į šios veislės raidą žmogus mažai kišosi. Malamutai – natūralūs, tuo mane ir sužavėjo. Man imponuoja malamutų savarankiškumas. Su jais įdomu gyventi“.