Šunys kalbino vaikus savo kalba

2015 Gruodis 1 d.

 

Lapkričio 30-osios popietę praleidome su ukrainiečių vaikais: visi kartu bendravome su šunimis, kalbėjomės apie draugystę...

Su vaikais susitikome Vilniaus lietuvių namų bendrabutyje, kuris tapo laikinaisiais ukrainiečių vaikų namais.

Pernai čia taip pat girdėjosi ukrainiečių kalba – spalio mėnesį iš Ukrainos atvyko grupė vaikų ir dvi mokytojos. Išbuvo beveik metus. Su jais artimiau susipažinome gruodžio mėnesį, kai pakvietėme į tarptautinę šunų parodą Litexpo parodų centre.

O šį rudenį iš Lugansko ir Donecko sričių, lydimi mokytojos, atkeliavo dar penkiolika paauglių. Vilniaus lietuvių namuose nuo lapkričio vidurio jie lanko 8-tą klasę. Mokosi visko, kaip įprasta mokykloje. Taip pat ir lietuvių kalbos.

Gyvenimas naujoje vietoje vaikams neįprastas. Daug ką tenka „jaukintis“ iš naujo, o tuo metu sunkūs, visai nevaikiški išgyvenimai vis dar greta.

Apie saugų bendravimą su šunimis vaikams kartu su Labradoro retriveriu Badžiu pasakojo Karina Granat. Joana Grygutis su augintine Kija rodė smagius triukus. Šunys kalbino vaikus sava kalba, buvo draugiški ir švelnūs.

„Stengiamės suburti vaikus, kad jie daugiau bendrautų tarpusavyje, neužsisklęstų. Kai kurie nenori kalbėtis, bet štai užsiėmime su šunimis jie kalbėjosi, daugiau šypsojosi“, – savo pastebėjimais dalijosi kartu su vaikais į Vilnių atvykusi ukrainiečių kalbos mokytoja Anna Turkovskaja.

Po trumpo edukacinio užsiėmimo apie saugią draugystę su šunimis ir bendros nuotraukos visi kartu užsiėmė kūryba.

„Ąžuolyno“ gimnazijos technologijų mokytoja Jolita Stapurevičiūtė iš anksto suplanavo, kad kursime Mokymo centro „herojų“, šuniuką Skipį. Pasirūpino medžiagomis, ruošiniais.

Kūrybinės „Skipio dirbtuvės“ patiko visiems. Savo darbelius – iš minkšto veltinio iškirptus, kruopščiai suklijuotus šuns snukučius, papuoštus kalėdine kepuraite, vaikai išsinešė į savo kambarius.

 

 

„Džiaugiuosi, kad jie trumpam pamiršo savo problemas, pabendravo su jumis ir šunimis. Jiems labai patiko, nes bendravimas buvo betarpiškas, galėjo visiškai atsipalaiduoti. Atvykote ne kaip mokytojai, o kaip savi, kaip draugai. Ačiū už dovanotą šiltą popietę – vaikams tai nauja patirtis“, – po užsiėmimo su šunimis sakė Vilniaus lietuvių namų auklėtoja metodininkė Viktorija Barkauskienė.

Susitikimą organizavo LKD Mokymo centras kartu su Kaniterapijos asociacijos nariais.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.