Šuo įkyriai skalija: kaip to išvengti?

2019 Kovas 1 d.

 

• Kodėl šunys loja?

Lojimas – šuns kalba. Kai kurių veislių šunys triukšmingesni, kiti – tylesni. Nemažą reikšmę lojimui turi  šuns dresūra, užimtumas, fizinė savijauta. Loti šunims įprasta, nes tokia jų prigimtis (lojimas išsivystė norint perspėti kitus šunis apie pavojų ar neįprastus dalykus).

Lodami šunys praneša apie aptiktą grobį, pėdsakus, susikalba su gentainiais. Tačiau šunys gali loti ir jausdamiesi nesaugūs, palikti vieni, nerimaudami.

Šunys loja dėl pačių įvairiausių priežasčių ir atsakingam šeimininkui pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, dėl ko augintinis taip elgiasi. Dar geriau, jeigu prieš rinkdamasis augintinį, jis pasidomėtų veislės paskirtimi, konsultuotųsi su veislės žinovais ir specialistais. 

• Ar įmanoma „perskaityti“ lojimą?

Taip, įmanoma, bet tam reikia patirties ir žinių.

Lojimą reikėtų vertinti kompleksiškai – atkreipti dėmesį į lojimo toną, trukmę, dažnumą ir, svarbiausia, žinoti aplinkybes bei priežastis, dėl ko šuo pradėjo skalyti.

Lojimas yra daugiareikšmis – šuo loja sveikindamasis, pasitikdamas, džiūgaudamas, kviesdamas žaisti, atkreipdamas dėmesį, grasindamas, įspėdamas, gindamas teritoriją, nerimaudamas, bendraudamas su gentainiais, medžiodamas. 

• Kaip išvengti skalijimo?

Svarbiausia tinkamai auklėti šunį ir nekaitalioti numatytų elgesio taisyklių.

Šuo turi gauti pakankamą fizinį krūvį, su juo turi būti daug bendraujama, kad, ilgiau paliktas vienas, ilsėtųsi ir nekeltų triukšmo. Fizinis ir protinis aktyvumas, sportas, žaidimai su šeimininku ir gentainiais, judėjimas lauke – puikiausi „vaistai“, norint įveikti nepageidaujamą lojimą.

Atsakingas šeimininkas turi pasirūpinti, kad  šuo būtų laikomas tinkamomis sąlygomis, kad būtų sveikas, sotus, turėtų vandens.

Taip pat svarbu, kad gyvūnas nenuobodžiautų (ilgiau paliktam augintiniui galima nupirkti išmanųjį žaislą, kuriame paslėptos sauso ėdalo granulės domina labiau, nei triukšmas laiptinėje).

Kai kuriems šunims padeda namie paliktas įjungtas radijas, negarsi muzika. Galima pasitelkti ir vaizdo kamerą, kad lengviau nustatytumėte įkyraus skalijimo priežastis.

Namuose reikėtų sumažinti stiprių garsinių ir vaizdinių dirgiklių kiekį – neįkurdinti šuns koridoriuje (laiptinės triukšmas provokuoja suloti); nepalikti atitrauktų užuolaidų ir pravertų langų (ypač, jei langai panoraminiai); nepalikti šuns balkone ar terasoje; neuždaryti ankštoje erdvėje, jeigu augintinis nėra prie to pratintas.

Jeigu šuo linkęs loti viešose vietose ir trikdyti viešąją rimtį, būtina jį mokyti komandos „Ša“ arba „Tylėt“ (auklėjama giriant už tinkamą elgesį, nepamirštama kartoti pamokų).

• Jei šuo nenustoja skalyti

Lankykite šunų dresūros aikštelę, tarkitės su šunų elgsenos specialistais. Pasidomėkite ir pasitarkite veterinarijos gydykloje, ar įkyrus skalijimas nėra prastos sveikatos priežastis.

Parengė Lietuvos kinologų draugija

Pexels.com nuotr.