Užsiėmimai su šunimis vasarą: ką būtina žinoti?

2018 Gegužė 4 d.

 

Atėjus šiltajam metų laikui, vis daugiau laiko su savo augintiniais praleisime lauke. Ir visai nesvarbu, ar aktyviai sportuosime, ar ramiai vaikštinėsime gamtoje, turime nepamiršti gyvūno gerovės ir laikytis svarbių taisyklių.

Dėl neatsargaus mūsų elgesio gyvūnai gali nukentėti, o paskui saulėtas dienas praleisti gydydamiesi traumas.

Prieš pradedant bet kokias rimtas treniruotes šunį turi apžiūrėti veterinaras – įsitikinsite, kad gyvūnas yra sveikas ir neturi fizinių negalavimų.

Tam tikras atsargumo priemones reikia numatyti atsižvelgiant į šuns amžių, svorį, kailį bei anatomines savybes. Sakykime, jei auginate brachicefalų veislės atstovą (mopsas, buldogas), būtina vengti perkaitimo.

Netapkite „savaitgalio kariu“ – daugelis šunų didžiąją laiko dalį tupi namie ir tik retkarčiais išvedami padūkti lauke. Tai – tiesus kelias į traumas.

Jei planuojate su šunimi išsiruošti į rimtesnę išvyką, paruoškite jį tam iš anksto – po truputį ilginkite kasdienių pasivaikščiojimų trukmę.

Prieš fizinę veiklą svarbu apšilti. Paprastai tam užtenka 10 minučių pasivaikščiojimo. Toks apšilimas padidins širdies susitraukimų dažnį, padės raumenims efektyviau naudoti deguonį ir maisto medžiagas, sumažins traumų ir sustingimo riziką.

Šunims reikia ir tempimo pratimų, todėl 10 minučių pasivaikščioję, minutėlei stabtelėkite ir paskatinkite šuns atlikti tempimo pratimus.

Svarbi ir dažnai pamirštama šuns kūno dalis – stuburas. Jam pamankštinti itin tinkamas pratimas – prie šuns snukio priartinkite skanėstą ir lėtai „veskite“ skanėstą taip, kad šuo tiestų galvą į šonus, tada aukštyn ir žemyn. Jei šuo lankstus, galima nosį „vesti“ link klubų.

Atvėsimas – laikas atsipalaiduoti.

Atsigavimas po treniruotės leidžia širdžiai saugiai grįžti į įprastą ritmą, pašalinti iš organizmo pieno rūgštį ir aptikti traumas (jeigu jų vis dėlto nepavyko išvengti).

Atsigauti padeda 10 minučių pasivaikščiojimas ir pagrindinių raumenų grupių tempimas. Tai padaryti šuo galima tiek stovėdamas, tiek ir gulėdamas.

Paimkite vieną šuns galūnę ir lengvai lankstykite visus jos sąnarius. Priekines kojas ištieskite priekin ir laikykite 3 – 5 sekundes. Tada iš eilės lenkite per sąnarius ir kiekvienoje padėtyje išlaikykite 3 – 5 sekundes. Tempimo pratimus kartokite 3 kartus.

Grįžę iš pasivaikščiojimo namo galite pamasažuoti šunį – daugeliui keturkojų tai labai malonu, be to, padeda aptikti skausmingas kūno sritis.

Pastebėkite ženklus, kad šuniui kažkas negerai. Tai gali būti šlubčiojimas, skanėstų atsisakymas, padidėjęs lekavimas, nenoras, kad liestumėt kai kurias kūno vietas.

Tinkamas pasiruošimas aktyviai veiklai būtinas – tam priskiriami tiek laipsniškas krūvio didinimas, tiek tinkamas apšilimas prieš treniruotes bei atsigavimas po jų.

Tegul vasara būna ilga, smagi ir aktyvi!

Informacijos šaltinis: http://www.vetvila.lt/straipsniai/kaip-isvengti-vasaros-traumu

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.